Kaçkar Milli Parkı’nın, Uzun Devreli Gelişme Planı Hazırlandı

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın Uzun Devreli Gelişme Planı (UDGP) hazırlandı. Çevre ve Orman Bakanlığı’na gönderilen UDGP’nin en kısa sürede onaylanacağı bildirildi. Dağları, yaylaları, endemik bitki türü, doğal canlı hayatı, şelâleleri, yemyeşil bitki örtüsü, kaplıcaları ve tarihi eserleri ile önemli bir doğa turizmi potansiyeline sahip olan Milli Park’ın, bu plan sayesinde Karadeniz ve ülke turizmine olan katkısının daha çok artacağı belirtiliyor.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, hazırlanan planlar sayesinde Kaçkar Dağları’nın Karadeniz ve ülke turizmine kazandırılacağını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Pepe, “Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın, Uzun Devreli Gelişme Planı bitti. Kısa bir süre içerisinde bu planı onaylayacağız. Bu uzun süredir sürüncemede olan bir işti, bunu bitirdik. Kaçkarları, Karadeniz turizmine kazandırmak için bu planla birlikte çok önemli bir mesafe aldık. Bu plan bizim yol haritamızdır. Burada ona göre, pek çok alt başlıklarla projeler ve düzenlemeler yapılacak. Kaçkarları insanların her mevsim gezebileceği tesislere kavuşacak.” dedi.

Rize’nin Çamlıhemşin ile Artvin’in Yusufeli ilçesi sınırlarında kalan ve 1994 yılında Milli Park ilan edilen Kaçkar Dağları Milli Parkı, 51 bin 550 hektar alanı kapsıyor. Milli Park sahasında, 11 köy ile 44 yayla bulunuyor. Yaylalarda çoğunluğu aile işletmeciliği şeklinde çok sayıda otel ve pansiyon bulunuyor. Milli Park’ın yayla yerleşim alanlarının bazı bölümlerinde, ise kontrollü olarak çadır ve karavanla konaklama yapılmasına izin veriliyor.

Bitki örtüsü açısından zengin olan ve 600 tür endemik bitki bulunan Kaçkar Dağları’nda, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban keçisi, kurt, ayı, domuz, tilki, geyik, sansar, çakal, sülün, kartal, doğan, atmaca, şahin, gibi yaban hayvanları barınıyor. Milli Park sahası içerisindeki Kaçkar dağlarında 100 kadar buzul göl yer alıyor.

Her yıl nisan ve mayıs aylarında Karadeniz’den ayrılarak Hemşin ve Fırtına dereleri boyunca sadece yumurta bırakmak için seyahat eden, yumurtalarını söz konusu derelere bıraktıktan sonra ağustos ve eylül aylarında tekrar denize dönen deniz analarının derelerdeki üreme faaliyetleri de bölgede izlenebiliyor. Fırtına Deresi Vadisi’nde yer alan tarihi kemer köprüler ve Zilkale harabeleri kültürel açıdan önemli bir değer taşırken, aynı zamanda yörenin sosyal, kültürel ve ekonomik görüntüsünü sergileyen yayla yerleşimleri, hem doğaya uyumu, hem de mimari değerleriyle ziyaretçileri etkileyici özellikler taşıyor.

UDGP neler getirecek
Rize Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir, UDGP’nın, Kaçkar Dağları Milli Parkı’nda 2004 yılında uygulanmaya başladığını söyledi. Planın onaylanmak üzere bakanlığa gönderildiğini belirten Kandemir, “2873 sayılı Milli Parklar Kanunu gereği UDGP yapılmadan milli park sahası içerisinde hiç bir yatırım (yol, su, elektrik ve imar vs) yapılamıyordu. Planın onaylanması ile birlikte, park içerisindeki mutlak koruma yerleri, yerleşime açılacak alanlar ve yol yapılacak yerler belirlenmiş olacak. Bu şekilde alanda turizm yatırımları yapılabilecek”dedi.

UDGP yapılmadığı için şu anda Milli Park içinde gezinti dışında hiçbir faaliyete izin verilmediğini kaydeden Kandemir, planın onaylanmasının ardından yapılacak çalışmaları şöyle özetledi; “Park içerisindeki mutlak koruma yerleri, yerleşime açılacak alanlar ve yol yapılacak yerler belirlenmiş olacak. Park giriş çıkışları oluşturulacak. Tur güzergahları belirlenecek. Ziyaretçi ve tanıtım merkezleri kurulacak. Mola ve satış standları oluşturulacak. Eko-turizm faaliyetleri desteklenecek. Yolsuz yaylaların yolu yapılacak. Enerji ve telefon nakil hatları yeraltına alınacak. Geleneksel mimariye uygun yayla evleri yapılacak. Alandaki bitkilerden oluşun bitki müzesi kurulacak. Beş adet manzara seyir noktası oluşturulacak. Doğa müzesi oluşturulacak.Günübirlik konaklama, piknik ve çadır kamp yerleri yapılacak. Yörede aile pansiyonculuğu desteklenecek. Gerekli tanıtım ve bilgilendirme panoları ile çok amaçlı salonlar yapılacak.”

UDGP’nin tamamlanmasının ardından, yöredeki insanlara Alan Klavuz Eğitimi vererek turist rehberi olarak yetiştirileceğini dile getiren Kandemir, klavuz olmadan kimsenin park sahası içerisinde gezi yapamayacağına vurgu yaptı.

Kaçkar Dağları Milli Parkı dahilindeki işletmelerde, geçen yıl 80 bin 200’ü yerli, 7 bin 600’ü yabancı yaklaşık 87 bin 800 turistin konakladığını belirten Kandemir, “Yöreye günübirlik gelenlerin sayısını ise resmi bir kayıt tutmadığımız için bilemiyoruz. Bu da önemli bir eksiklik ancak; UDGP hayata geçirildiğinde günübirlik ziyaretçi sayısı da belirlenmiş olacak.” diye konuştu.

Kandemir, planın onaylanması ve park sahası içerisindeki yatırımların hayata geçirilmesiyle; Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın bölge ve ülke turizmine olan katkısının çok daha yüksek seviyelere çıkacağını, ayrıca alanın daha iyi bir şekilde korunmuş olacağına dikkat çekti. Kandemir, Rize’nin kalkınabilmesinin ticaretin dışında turizmle mümkün olabileceğinin altını çizdi.