Kadifekale Sakinleri ‘Biraz daha Özen’ Diyor



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü “Konak Kentsel Yenileme Projesi” kapsamında, Kadifekale heyelan bölgesindeki binaların yıkım çalışmaları sürüyor. Ancak vatandaşlar, havada asılı bırakılan kolonlardan ve sokağa taşan moloz yığınlarından şikayetçi. Başta çocuklar ve yaşlılar olmak üzere çevre sakinlerinin tehlike riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor, önlem alınması isteniyor.

Hesabını kimse veremez

Vatandaşlardan Emin Akçakaya, bir hafta önce yapılan çalışmalar nedeniyle evinin duvarında çatlaklar oluştuğunu, arta kalan moloz yığınlarının da öylece bırakıldığını söylüyor. Akçakaya, “Çoluk-çocuk bu kolonların altında kalır diye hiç düşünmüyorlar. Bu işleri, kimseyi tehlikeye atmadan ve mağdur etmeden yapsınlar” diyor. Çevre sakinlerinden Ali Karabudak da şikayetçi. Karabudak, “Yayalar sokaklarda cambazlık yapıyor. Otomobiller hiç giremiyor. Çocuklar yıkıntıların arasında oyun oynuyor. Ya birine birşey olursa? Hesabını kimse veremez” diye konuşuyor.

Öte yandan Büyükşehir yetkilileri, mahkemesi tamamlanıp uzlaşma komisyonundan çıkmış evlerden son üç ay içinde 155’inin yıkıldığını, sırada 150 evin daha bulunduğunu bildirdi. Vatandaşların can güvenliği ve yıkılan evlerin yanındaki binaları tutması amacıyla kolonları kırdırmadıklarını kaydeden yetkililer, molozların, önümüzdeki günlerde temizleneceğini kaydetti.

Rekreasyon alanı olacak

Bakanlar Kurulu kararıyla afete maruz bölge ilan edilen Kadifekale, Altay, İmariye, Vezirağa, 1. Kadriye, Hasan Özdemir, 19 Mayıs, Yeşildere ve Kosova mahallelerinde toplam bin 968 konut yıkılacak. Yerine, kafeteryaların da bulunacağı 500 bin metrekarelik rekreasyon alanı oluşturulacak. Tarihi kalenin de önü açılmış olacak. Buralarda oturanlar, Büyükşehir ve Konak belediyeleriyle TOKİ arasında yapılan protokol uyarınca Uzundere’de inşa edilen toplu konutlara taşınacak.