Kadifekale'de 30 Metrelik Yeni Surlar Ortaya Çıktı



İzmir'de Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna bölgesinin kuruluşu aşamasında inşa edildiği tahmin edilen sur duvarları kazı çalışmaları ile gün ışığına kavuştu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kapsamında yürütülen kazılarda, 30 metrelik sur duvarları ortaya çıkarıldı. Surların içinde ve dışında 5'er metrelik alanlarda yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan surların, Kadifekale ile Kemeraltı arasında uzanan yeni Smyrna'nın ilk kuruluş aşamasında yapılmış surlar olduğu belirlendi. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Hem Helenistik hem de Roma Dönemi'ne ait sur parçasını ele geçirmiş olduk. Şimdi ortaya çıkardıklarımız nasıl değerlendirilebilir onu göreceğiz. Bu surları ortaya çıkarmak önemliydi" dedi.

Kent için önemi büyük

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Agora ve çevresini "Arkeoloji ve Tarih Parkı" olarak düzenlemeye hazırlanırken, bölgedeki çalışmalardan elde edilen arkeolojik bulgular da, İzmir için giderek daha büyük bir önem taşımaya başladı.

Büyükşehir tarafından kamulaştırması yapılarak yıkımları devam eden alanda, son olarak Roma dönemine ait olan Kent Meclisi ortaya çıkarılıyor. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Akın Ersoy, son yıkımlarla birlikte Agora'nın 3 katı büyüklüğünde bir alana kavuştuklarını ve kazı alanını da yıkımlar doğrultusunda genişlettiklerini söyledi. Roma dönemine ait önemli buluntular elde ettiklerini vurgulayan Ersoy, "Son kazılarla birlikte Kent Meclisi'ne ilişkin bir model yapma olanağımız oluştu. Yerinde korunmuş olan bir basamak ortaya çıkardık. Ve bu basamak podyum üzerinde olduğu için Kent Meclisi'nin orkestrasının 'opus sectile' şeklinde mermer döşeme yapıldığını tespit ettik. Bunlar bizim için büyük şans oldu" diye konuştu.

Teleferik teklifi

Kadifekale Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Salih Erkek, Kadifekale'ye dikkat çekmek ve kazı çalışmalarını kamuoyuna göstermek için kazı alanında basın toplantısı düzenledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kadifekale'nin çehresini açmak için başlattığı yıkımları ve surların gün yüzüne çıkarılması için yapılan kazı çalışmalarını anlatan Erkek, "Geçen seneye kadar Kadifekale'ye bir turist dahi gelmezken geçen sene 56 bin turist geldi. Derneğimizin çalışmaları hızla sürüyor ve üniversitelerle işbirliği yapıp burada konserler ve defileler düzenlemek istiyoruz" dedi.

Salih Erkek, "Agora ile Kadifekale arasına teleferik yapılarak Agora'ya gelen turistleri buraya da çekebileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.