Kadıköy Belediyesi Kurbağalıdere'nin Taşmasından İSKİ'yi Sorumlu Tutuyor



Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk yağışın ardından taşan Kurbağalıdere'nin ıslah edilmemesinden Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) sorumlu olduğunu söyledi. Dün sabah yoğunlaşan yağışın ardından 30 kilometre boyunca şehrin içinden uzanan ve Kadıköy'den denize dökülen dere taştı. Çalışmalar sırasında bir işçi öldü; yollar ve evler su altında kaldı.

Öztürk, belediye meclisinde yaptığı konuşmada "Kurbağalıdere'nin mevcut dere yatağı yağmurla gelen suya yeterli değil" dedi.

"Çünkü 30 km'lik Kurbağalıdere sadece Kadıköy'ün değil, Ataşehir'in, Ümraniye'nin tüm yağmur sularını toplayıp Kadıköy'de denize getiriyor. Artık her yer beton olduğu için toprağın suyu çekeceği alan yok."

Dere yatağının genişletilmesi ve koruma bantlarının yükseltilmesi gerektiğini söyleyen Öztürk "1995'ten itibaren tespitlerimizi ve çözüm önerilerimizi Devlet Su İşleri'ne, Çevre Bakanlığı'na, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve İSKİ'ye rapor halinde yazıp bir an önce harekete geçilmesini istedik" dedi.

"Uyarılarımızı, 2000 yılında, 2002, 2005, 2008 yıllarında defalarda değişik tarihlerde tekrarladık. Adeta Kadıköy'den feryat ettik, Kurbağalıdere'yi ıslah edin, çözün diye uyardık. Ancak her seferinde derenin ıslah edilmeyen bölümlerinin yeniden ıslah edileceğini, bu konunun Kadıköy Belediyesi'nin değil, İSKİ'nin görevi olduğu şeklinde uyarı yazıları aldık."

Öztürk, Büyükşehir Belediyesi harekete geçmediği takdirde belediye meclisinde karar alarak ıslah çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.