Kadıköy'de Nükleer Karşıtı Miting



Çernobil nükleer faciasının 25'inci yıldönümü nedeniyle dün Kadıköy'de çeşitli çevre örgütleri, sivil toplum kuruluşlar, sendika ve siyasi partilerin katılımıyla "Nükleer Santrallara, Yaşamı Yok Eden Enerji Üretimlerine Hayır" söylemiyle miting düzenlendi. Mitingde, AKP hükümetinin Sinop ve Mersin Akkuyu’ya yapmayı planladığı nükleer santrallar protesto edildi. Renkli görüntülere sahne olan mitingde bazı katılımcılar yürüyüş sırasında nükleer santralların zararlarına dikkat çekmek amacıyla ölümü simgeleyerek yere uzandılar.

Nükleere Karşıt Platformu çağrısıyla dün Kadıköy Tepe Nautilus Alışveriş Merkezi önünde Greenpeace, Yeşiller Partisi, Mersin, Sinop, Antalya Nükleer Karşıtı Platform, S.O.S Çevre Gönüllüleri, Sarı Yazmalılar, TEMA gibi çevre örgütleri ile CHP, DSP, TKP, ÖDP, KESK, DİSK, TMMOB, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası, Liseli Öğrenci Birliği, Çarşı Grubu gibi çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi bir araya geldi.

“Ergene nehri zehir saçıyor”, “Ne termik ne nükleer, güneş ve rüzgâr bize yeter”, “En tehlikeli gaz Taygaz”, “Loç vadisi darda, sarı yazma isyanda”, “Toprağını satanı biz beleşe veririz” yazılı döviz ve pankart taşıyan eylemciler, “Halkına Fransız kalma nükleer santral yapma”, “Tüpçü Başbakan istemiyoruz”, “Nükleere hayır”, Akkuyu Çernobil olmayacak”, “Ne dünyada ne Türkiye’de nükleer santral istemiyoruz” sloganları atarak Kadıköy Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

Yürüyüş sırasında topluluğun önünde bulunan “Nükleere Karşı Ritim Art” isimli grup nükleer santralların zararlarına dikkat çekmek için yüzlerine ilginç maskeler takarak, çeşitli müzik aletleri çalarak tempo tuttular. Leman Bisiklet Grubu üyeleri de bisikletleriyle eyleme katılarak destek verdi. Yürüyüş sırasında grup, nükleer sızıntıya dikkat çekmek amacıyla bir süreliğine ölü taklidi yaparak yere uzandı. Arama noktalarından geçtikten sonra Kadıköy Meydanı’na giren eylemciler tulumlar çalarak horon teptiler ve şarkılar söylediler.

Sunuculuğunu tiyatro sanatçıları Orhan Aydın ile Gülsen Tuncer’in gerçekleştirdiği mitinge sanatçı Pelin Batu da destek verdi. Miting alanında platform adına ortak basın açıklamasını okuyan Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş, “AKP hükümetine sesleniyoruz. Hemen bu sevdadan vazgeçin, Akkuyu ve Sinop için yaptığınız tüm anlaşmaları ve yürüttüğünüz ikili görüşmeleri iptal edin” dedi. AKP hükümetini bilim insanlarının, meslek odalarının, sendikaların, çevre ve ekoloji kurumlarının uyarılarına kulak vermeye çağıran Göltaş, “Nükleer santraldan yayılan radyasyonu evdeki tüpgazla, televizyonla, bilgisayarla karşılaştıramazsınız. Banka hesaplarını ve ticari kârlarını insan hayatından önde tutanlara havamızı, suyumuzu kirletenlere, enerji kaynaklarımızı yağmalayanlara, tüpgazla nükleer santralı ayıramayanlara geleceğimizi teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

KESK Başkanı Döndü Taka Çınar

da “30 yıl önce yapılan nükleer santralın sonuçları bugün ortaya çıkıyor. 25 yıl önceki Çernobil vakası bugün ortada. Karadeniz’de onlarca kanser vakası Çernobil’in yansımasıdır. İnsana, yaşama, doğaya düşman politikalarınızdan vazgeçin” çağrısını yaptı.
TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ise AKP hükümetinin nükleer santral yapmadaki ısrarına dikkat çekerek “Tüpgaz ile nükleer santral arasındaki farkı anlayaman bir Başbakanımız var. Nükleer karşıtlarının sesini emekçilerin sesiyle birleştirelim, buna dur diyelim” dedi.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün de “Bu ülkenin her şeyini özelleştirdiniz, taşeronlaştırdınız, buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından çeşitli sanatçı ve müzik grupları konser verdiler.