Kadınlardan Uyarı



Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) yönetim kurulu üyeleri Nilgün Öztürk, Seda Kaya Özsoy ve Gamze Yayman, hemcinslerinin işgücüne katılımı konusunda şikayet etmeyi erkeklere bırakıp, “Her zaman bir ‘B’ planı olan, daha dikkatli ve detaycı olan kadınlar neden başarılı olmasın ki? Eve doğru beyin göçü olmaması için özgüven yeterli” diyor. İş hayatında birçok sorunla karşılaşan kadınların pes etmemesi gerektiğini, detaycılık, dikkat ve ‘her zaman bir B planı olması’ gibi çoğu kadınlara has avantajların mutlaka başarı olarak geri dönebileceğini söyleyen EGİAD’ın üç kadın yöneticisi, hemcinslerine de moral veriyor. Başta eğitim almış olanlar olmak üzere kadınların evde oturmamaları gerektiğini vurgulayan Öztürk, Özsoy ve Yayman, kadınların çalışmamasını ‘israf’, eve kapanmasını ise ‘eve doğru beyin göçü’ olarak görüyor.

Birşeyler üretmeli

EGİAD’ın Hukuk İşleri ve Kadın Üyelerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Nilgün Öztürk, 20 yıllık meslek hayatında gayret gösterildiği takdirde başarı elde edildiğini gördüğünü dile getiriyor. Tüm sivil toplum kuruluşlarında olduğu gibi EGİAD’da da kadın temsilini yükseltmek istediklerini kaydeden Öztürk, 59 kadın üyenin yarıdan fazlasının komisyonlarda aktif olarak çalıştığını vurguladı. Özellikle eğitim almış kadınların evde oturmaması, mutlaka birşeyler üretmesi gerektiğini kaydeden Öztürk, eğitim alabilecek şansı olmayan kadınlar için de özel projeler ürettiklerini belirtti. Öztürk, “İş hayatı ile sınırlı kalmayıp sivil toplum kuruluşlarında yer alarak sorunların çözümünün bir parçası olmaktan son derece mutluyum” dedi. Bunun için komisyonlarda çalışan kadınlara yönelik anketler yaptıklarını ve beklentilerin büyük kısmının kişisel gelişim ve eğitim çalışmalarının arttırılması olduğunu vurgulayan Öztürk, “Eğitim hayat boyu süren bir olgu. Hep daha fazlası olması gerekiyor. Ama öncelikle kadınlar kendi kendilerinin farkına varabilmeli” diye ekledi. Öztürk, EGİAD’da kadın etkinliği arttıkça dinamizmin de yükseldiğine işaret ederek, dernekte daha aktif olmaları için Başkan Cemal Elmasoğlu başta olmak üzere tüm üyelerden tam destek aldıklarını dile getirdi.

Eve beyin göçü var

EGİAD Kurumsal Gelişim Komisyonundan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Genç İşadamları Federasyonu (EGİFED) Yönetim Kurulu Üyesi Gamze Yayman da, “Eve doğru bir beyin göçü yaşandığını düşünüyorum. Başarılı, yetenekli ve zeki birçok kadın bunların farkına bile varamadan iş yaşamının dışında kalıyor. Tabii kadının iş yaşamında kendini kanıtlaması için herkesin ‘1’ yaptığını ‘10’ yapıyor olması gerekebilir ama bu da 10 kat daha hızlı gelişim demektir” sözleriyle kadınları iş yaşamında ve sivil toplum kuruluşlarında aktif olmaya çağırıyor.

Kadınlar projelerde öncü

Yayman, EGİAD’da hayata geçirdikleri projelerde kadınların öncü rolü oynadığını da hatırlatarak, “Daha ön plana çıkmamız için en büyük engel kafalarımızda. Onu aşabilirsek bir engelin olmadığını görebiliyoruz” dedi. Bu tür derneklerde görev alarak diğer sektörler ve genel ekonomik gidişatla ilgili de bakış açısı kazandıklarını vurgulayan Yayman, herkesin bir şekilde sivil toplum kuruluşlarında aktif rol oynaması ve projeleri sahiplenmesi gerektiğini dile getirdi. Yayman, bunun çözümünü de şöyle anlattı: “İşin temelinin annelerin eğitimi olduğunu düşünüyorum. Anneler ne kadar bilinçli olursa yetiştirdiği çocuklar da kız olsun, erkek olsun sosyal hayata daha fazla katkı koyabilir.”

Özsoy: İsraftır

EGİAD Kalite ve Yönetim Komisyonu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Seda Kaya Özsoy ise, ekonomiden sosyal hayata kadar birçok önemli katkıları bulunabilecek kadınların geri planda tutulmasını ‘israf’ olarak değerlendiriyor. Özsoy, çalışmadan evde oturmayı şimdiye dek aklının ucundan geçirmediğini vurgulayarak şimdi 2.5 yaşında olan kızı henüz 4 aylık iken çalışmaya tekrar geri döndüğünü ifade etti. Kadının iş yaşamında bir takım zorluklarla karşılaşabileceğini ancak asla pes etmemesi gerektiğini savunan Özsoy, kadınlara “Öncelikle önyargıları kırmanız gerekebilir ancak bardağın dolu tarafını da görmeliyiz. Örneğin biz en iyiden, en kötüye kadar tüm senaryoları üretebildiğimiz için her zaman bir ‘B’ planımız vardır. Yeter ki hayalgücümüzü yaşama geçirecek özgüvenimiz olsun” diye seslendi. Turizm sektöründe etkinlik göstermesinden kaynaklı istihdam ettikleri çalışanların da büyük kısmının kadın olduğuna dikkat çeken Özsoy, bu sayede her iki yönden de kadınların sorunlarını çok iyi anlama fırsatı bulduklarını kaydetti.