Kadir Topbaş: Kagir Binalardaki Tesisat Yenilenmeli



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Galatasaray Üniversitesi'nde çıkan yangınla ilgili basın açıklamasında bulundu. İtfaiyenin geçiktiğine yönelik iddiaları yalanlayan Topbaş; daha "dikkatli olmayılız" dedi.


İBB'nin resmi sitesinde yayınlanan açıklamanın tamamı şu şekilde;

 “İtfaiye gittiği hiçbir yerde tutanak tutmaz. Yıllardan beri yangın mahallinde öncelikle yangına müdahale edilir. Yangınla ilgili rapor birkaç gün sonra hazırlanır. Maalesef koruma kullanma dengesini sağlanmadığı için bunları yaşıyoruz” dedi. Başkan Topbaş şöyle devam etti:

“Teknik adam olarak söylemek isterim ki kagir binaların geçmişteki elektrik donatıları daha zayıf yapılmaktaydı. Günümüzün teknolojik aletleri yoktu. Elektronik cihazları yükledikçe, fişlere çok fazla kullanıldıkça yükü çekemeyen kablolar tutuşup çıra gibi yanıyor. Bu tesisatların kagir binalarda yenilenmesi gerekiyor. İtfaiyemiz bu güne kadar birçok olayda canları pahasına başarılı mücadele ederek yangınları söndürmüştür. İtfaiyemiz dünya kalitesinde hizmet ediyor.

Olay yerinde 19.05’te duman gözleniyor. 19.07’de yangın başlıyor ve içerideki görevliler mevcut tüplerle söndürmeye çalışıyor. Bize ancak 19.36’da haber geliyor. Yani yangından 30 dakika sonra itfaiyeye haber geliyor ve itfaiyemiz 6 dakika içinde yangına müdahale ediyor. 6 dakika sonda orada varız biz. 36 araç ve ciddi ekipmanla yangına müdahale ediyoruz.

Ekipler ayrıldı sanıyorlar. Bu ekipler uzman ekipler. Nereye nasıl müdahale edeceklerini iyi biliyorlar. Yangın kontrol altına alınıncaya kadar orada kaldılar.

Buradan bir uyarı yapacağım. Çok basit gördüğünüz telefonu bile şarj ederken yanabilecek bir malzemenin üzerine bırakmayınız. Buna hassasiyet gösterilmeli. Cihazları şarj ederken gece alışkanlığını da bırakmak gerekiyor. Çünkü herhangi bir durum olduğunda göremeyebilirsiniz. Yanmayacak bir malzemenin üzerine koymak gerekiyor. Kendi cihazlarımı şarj ederken ben böyle yapıyorum. Daha dikkatli olunması gerekiyor."