Kadrolaşmada Yeni Hedef Müzeler

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ''müzelerdeki malları depolayan ayniyat saymanlarının müze müdürü olmalarına olanak sağlayacak'' bir sınav yapmaya hazırlanıyor. Sınavla ayrıca müze müdürü olmak için yeterli özellikleri taşımayan ''basma yazı ve resimleri derleme müdür yardımcısı'' ile ''koruma ve güvenlik şefi'' de müze müdürü olabilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ''görevde yükseltme'' yoluyla Türkiye'nin farklı kentlerindeki 29 müzeye müze müdürü atayacak. Bakanlığın uzmanlık gerektiren müze müdürü kadrosuna atanabilecekleri belirttiği listedeki görevler ise 11 Kasım 2005 tarihinde yürürlüğe giren ''Ulusal Müze Başkanlıklarının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik''in 7. maddesinde yer alan müze müdürü tanımına uymuyor.

Bakanlığın açıklamasına göre, müze müdürü kadrosuna atanabilmek için ''basma yazı ve resimleri derleme müdür yardımcısı, APK uzmanı, eğitim uzmanı, şef, koruma ve güvenlik şefi, ayniyat saymanı (müzedeki malların muhafazasından ve depolanmasından sorumlu kişi), mimar, mühendis, şehir plancısı, jeomorfolog, jeolog, istatistikçi, kimyager, ekonomist, kütüphaneci, kitap patoloğu, folklor araştırmacısı'' alanlarında görev yapmak gerekiyor.
Oysa 2005 tarihli yönetmeliğin müze müdürü olacaklarda aranan şartları içeren 7. maddesi şöyle: ''Müze müdürü, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren arkeoloji, prehistorya, sanat tarihi, etnoloji, antropoloji, Sümeroloji, Hititoloji, klasik filoloji, klasik Şark dilleri, tarih bölümlerinden mezun olan ve en az 2 yılı bakanlıkta olmak üzere toplam 8 yıl devlet memurluğu yapanlar arasından bakanlıkça atanır.''

Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Kemal Sevgisunar, bakanlığın ''seyyar satıcı'' mantığı ile hareket ettiğini belirterek ''Yapılacak işlem, kendi kadrolarına yer açmaktan ibarettir'' dedi. Kültür Bakanlığı'nın her hareketinden kuşku duyulması gerektiğini dile getiren Sevgisunar, ''Görevde yükseltme suretiyle yeni atamalar yapılacak olabilir, ancak merkezde boş bırakılan müzeler için nasıl bir çalışma düşünüyorlar? Bu, müzeleri yerele devretme çabalarının bir adımıdır'' açıklamasını yaptı.