Dubai'de Yüksek Yapılar Konferansı




Türkiye’de Dubai kuleleri gündeme oturmuşken, Dubai’de 10-11 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan 7. Uluslararası Yüksek Yapılar Konferansı (7. International Conference on Multi-purpose High-Rise Towers and Tall Buildings) ilginç bir rastlantı olsa gerek. Dubai, dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerden biri olmanın yanı sıra, en hızlı yükselen şehirlerinden de biri. Dahası bu durumun, teknolojik gelişkinliğin ve refah seviyesinin bir simgesi olarak Dubaililer için bir övünme vesilesi olduğunu anlamak zor değil.


Gökdelenlerin, bir gelişme bölgesi olarak kıyı şeridi tasarımının parçası olarak tasarlandığı Dubai’de gökdelenler, kentin dışa dönük yüzünü oluşturuyor. Reklam kampanyaları ile iç içe geçmiş yoğun bir inşa sürecinin yaşandığından bahsedilebilir. Bu açıdan konferansın Dubai’de düzenlenecek olması, gökdelenlere daha başka bir noktadan bakmak için bir fırsat olabilir.
Uluslararası Yüksek Yapılar Federasyonu (The International federation of High Rise Structures) tarafından düzenlenen konferansın başlığı, “Geleceğin Sürdürülebilir Gökyüzü Kentleri ve Yaşadığımız Milenyumda Gökdelenler”(Future Sustainable Skycities and Towers in the Present Millennium).

Ancak Türkiye’deki tartışmaların aksine Dubai’de yapılacak olan konferansın ağırlık merkezini gökdelenler üzerine geliştirilmiş yeni teknolojiler oluşturuyor. Strüktürle ilgili tartışmalardan çok, “akıllı bina” kavramının yüksek yapılarda uygulanması sorunu eksen alınmış gibi görünüyor. Yanı sıra, 11 Eylül sonrasında gökdelenlerle ilgili yeni bir tartışma başlığının da güvenlik olduğu tahmin edilebilir. Konferansta, bu başlık da ağırlıklı olarak ele alınacak. Gökdelenlerin kendisi kadar, binaların kullanıcılarının gündemde olduğu da eklenebilir.

Bunların dışında gökdelenlerin kent siluetinde oluşturacakları panaroma, gündem maddeleri içinde değil. Gökdelenlerin dikey olarak gelişmenin kentsel yaşantıda biriktireceği sorunlar ve ilgili tartışma başlıkları ele alınacak olsa da, yüksek yapıların kentin tarihsel katmanları ile uyumu sorunsalı önemsenmiş gibi durmuyor.

Dubai’de gökdelenlerin, kentin imgesinin oluşturulması açısından ve birer ilgi merkezi olarak önemsendiği söylenebilir.

İstanbul’dakinden farklı bir çerçevede tartışılacak olan “gökdelen” kavramı, yine de daha uzun bir süre mimarlığın önemli tartışma başlıklarından biri olacak gibi görünüyor.

Ayrıntılı bilgi için, http://www.ifhs2005.com/ adresine bakılabilir.
Konferans broşürü, http://www.ifhs2005.com/images/ifhs_brochure.pdf adresinden indirilebilir.