AKP'li Durak: Türkiye Komünist Olsaydı Şehirler Böyle Olmazdı

Türk Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, son 50 yıldır Avrupa'dan ithal edilen yasalarla Türkiye'nin çok kötü yönetildiğini ve çarpık kentler yaratıldığını iddia edip, "Türkiye komünist rejimle yönetilseydi şehirler böyle olmazdı" dedi.

Çukurova Belediyeler Birliği Eğitim Semineri'nde konuşan Aytaç Durak, kırsaldan şehirlere göç nedeniyle belediyelerin altyapı ve imarlı kent düzenlemelerinde çaresiz kaldığını vurguladı. Durak, "Kırsaldan şehirlere 10 kat fazla nüfus göç etti. Kent kültüründen yoksun fakir insanlar akın ederken dar imkanlarla hizmet üretmeye çalışan belediyeler imarlı yerleşim alanları açamadı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sihirbazlığı kimse yapamadı, yapamazdı da. Türkiye'de bu gerçek ortada. Bu yüzden, toplantıya gelirken içimden "Komünist olsa mıydım?' diye geçirdim. Halkımızı 50-60 sene ezseydik, yok saysaydık, inanın Türkiye'deki şehirler şimdi böyle olmazdı. Komünist rejimlerde birkaç kuşak ezildi ama onların torunları şimdi modern şehirlerde yaşıyor. Bizde ise tam tersi bir tablo oluştu. Çünkü biz demokrasiyi hazmedemedik. Avrupa'dan alınan kanunlar bize uymadı, dar geldi. Ankara uzun yıllar kurumsallaşamamış, beceriksiz kadrolarla dolu belediyelerin böyle yönetilemeyeceğini düşünemedi" dedi.

Ankara küçülmezse Türkiye büyümez
Devlet yönetiminde bürokrasi duvarının yıkılamadığını, çıkan yasaların satır aralarına bürokratların eklediği kelimelerle yerel yönetimlerin yetkilerinin gasp edildiğini savunan Durak, "Türkiye'yi seçilmiş siyasiler değil, bürokrasi yönetiyor. Başbakanımız dahi bürokrasiden şikayet ediyor. Son çıkan yasalarda da büyük karmaşa var. Yerel yönetimler yasaları çıktı ama belediye gelirlerini düzenleyecek yasalar çıkmadı. Sorumluluk verildi, iş yükü arttı ama parasal kaynak meçhul kaldı. İşte bu çarpıklıkların düzeltilmesi gerekiyor. Zararın neresinden dönersek kardır. Artık, Türkiye Ankara'dan yönetilemeyecek kadar büyüdü. Ankara küçülmezse Türkiye büyümeyecektir" diye konuştu.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Macit Özcan ise, yeni çıkan 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Yasasının uygulamasında sıkıntı yaşadıklarını söyledi. İkileme düştükleri konularda müfettişlere sorduklarını anlatan Özcan, farklı görüşlerle karşılaştıklarını, konunun çözümsüzlüğe sürüklendiğine dikkat çekti. Yasanın hazırlanmasında Aytaç Durak'ın da görev aldığını vurgulayan Özcan, şunları söyledi:

"Aytaç Başkan, "Siz merak etmeyin komisyonda ben varım' dedi ama hem kendine hem de bize kazık attı. Mersin'de büyükşehire bağlı 3 belediye varken şimdi 22 belediye oldu. Torosların eteğindeki köyün muhtarı bile gelip içme suyu, asfalt istiyor. Kaynaklar yetersiz, elimiz kolumuz bağlandı. Geçmiş yönetimler 197 milyon YTL borç bırakmış. Uzlaşmayla bu borcun faizlerini sildirdik. 96 milyon YTL ana borcun kesilmesine başlandı. Şimdi belediye gelirleri borç kesintisi ve personel maaşlarına gidiyor. Elimiz kolumuz bağlandı. Kanunda büyük çelişkiler var. Büyükşehir belediyelerinin bu denli büyümesi bizi çaresizliğe itiyor. Sayın Durak'tan belediye başkanlarını Başbakanımızla buluşturmasını ve soruna çözüm üretilmesini istiyoruz."

Park Zirve Zaimoğlu Tesisleri'nde iki gün sürecek seminerin ilk gününde Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Hüseyin Can "Değişen Belediye Mevzuatı, Personel İstihdamı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Koordinatörü Adnan Yüksel Kılıçoğlu 'Kamu Mali Yönetimi Konunu ve Analitik Bütçe Uygulamaları', Türk Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Halil İbrahim Özdaş 'Belediyelerin Yararlanabileceği İç ve Dış Mali Kaynaklar, AB Fonları' konularında belediye başkanları ve görevlileri bilgilendirdi.