"Modern'i Ararken, Otto Wagner ve Adolf Loos" Sergisi Açıldı



Yapı-Endüstri Merkezi'nin Kasım ayı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen "Modern'i Ararken, Otto Wagner ve Adolf Loos" sergisi İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi'nde açıldı. Avusturya Kültür Ofisi'nin desteği ve Prof. Dr. Afife Batur'un katkıları ile gerçekleşen sergi, 9 Aralık 2005'e kadar İTÜ Taşkışla 102 nolu Sergi Salonu'nda gezilebilecek.

Serginin, öncelikle Viyana'da, Avrupa'nın kültür başkentinde yaşanan bir eşzamanlılığı göstermeyi ve tarihçi F. Achleitner'in tanımıyla "en köktenci atılımlarda bile modernizmi kendisine mecbur kılan üretken tarihselliğe" işaret etmeyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Afife Batur, genellikle farklı eğilim grupları içinde değerlendirilen Art Nouveau ve Modernizm'i, zaman ve dönem bağlamı içinde ve Viyana için yeniden ve birlikte düşünmeyi önerdiklerini söylüyor.


Adolf Loos'un modernizmini daha radikal ve eleştirel olarak değerlendiren Prof. Dr. Batur, Loos'un, işlev ve algı ile yapı biçimi ve dekor ilişkisini Secessioniste'lere yönelttiği ağır eleştirilerle güncelleştirdiğini söylüyor ve ekliyor: "Secessioniste dekorativizme saldırır. Ama Manifesto'su, ve elbet yapıtı, klasik mimarlığın bağımsız öğelerini saklı tutarak yeni referans alanlarını işaret eder. Sonuçta ikisi de karşıtlıkları ve birliktelikleriyle Viyana'lı söylemi kurgular".




www.yapi.com.tr'nin Loos ve Wagner'in yaklaşımları, projeleri ve dönem Viyanası ile ilgili hazırladığı haber dosyasına buradan ulaşabilirsiniz.