Kale Grubu, ''2°C Bildirisi''ni İmzaladı



Kale Grubu, dünyanın farklı bölgelerinden yaklaşık 300 özel sektör kuruluşunun üst yöneticisi (CEO) tarafından imzalanarak hükümetleri küresel iklim değişikliğine karşı önlem almaya davet eden ''2°C Bildirisi''ni imzaladı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, Kale Grubu'nun, Türk yapı sektöründe ''2°C Bildirisi''ni imzalayan ''ilk kurum'' olduğu belirtildi.

Açıklamada, ''2°C Bildirisi''nin, Güney Afrika'nın Durban kentinde Aralık ayında gerçekleştirilecek olan İklim Zirvesi (İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 17. Taraflar Konferansı) öncesinde hükümetlere mesaj niteliği taşıdığı, bildiri çerçevesinde hükümetlerden, Kyoto Protokolü'nün ilk döneminin sona ereceği 2012 yılı sonrasında güçlü, adil ve etkin bir uluslararası iklim değişikliği anlaşmasının kabul edilmesinin istendiği ifade edildi.

Bildiride, yeşil kalkınmanın gerçekleşmesini güvence altına alacak eylemler detaylandırılırken, küresel sıcaklık artışının en fazla 2°C'de tutulması gerekliliğine işaret edildiği belirtildi.

Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, konuya ilişkin değerlendirmesinde, grup olarak, küresel iklim değişikliği ile mücadelede küresel çabalara destek vererek başarılı olunması halinde bunun gelecek nesillere bırakacakları ''en zengin'' miras olacağına inandıklarını ifade etti.

Okyay, şu görüşleri dile getirdi:

''Köklü sanayi ve ticaret geçmişimiz bize, insan yaşamında olduğu gibi, şirketlerin yaşamında da en büyük başarının sürdürülebilirlik olduğunu öğretti. İş hayatımızda sürdürülebilir büyüme, sürdürülebilir kar ve sürdürülebilir şirketler yaratmak istiyoruz. Ancak iklim değişikliğini engelleyemezsek bunların hiçbirinin anlamı olmayacağının bilincindeyiz. Kale Grubu olarak, 2°C Bildirisi'nin altına imzamızı atmaktan mutluluk duyuyoruz.''

Kale Grubu'nun imzaladığı bildiri gereğince, tüm üretim, ARGE, yatırım, ticaret, servis, yatırım ve lojistik faaliyetleri sırasında karbon salınımını azaltmayı, karbon salınımını azaltmada daha etkili ürünler üretmeyi hedeflediğini belirten Okyay, kendi faaliyetleri dışındaki alanlarda da iklim değişikliğini engellemeye yönelik destek vereceklerini kaydetti.