Kale Grubu 47. Yıl Seramik Bayramı'nı Coşkuyla Kutladı



Kale Grubu 47. kuruluş yıldönümünü Çanakkale'nin Çan ilçesinde gerçekleştirilen Seramik Bayramı ile kutladı.

27 Temmuz günü yapılan Seramik Bayramı törenlerinin, Onur Konuğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, törenlere Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Güldal Akşit, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çok sayıda milletvekili ve bürokratlar, Çanakkale Valisi Süleyman Kamçı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Bölge ilçelerin kaymakamları ve belediye başkanları, İstanbul Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüsamettin Kavi, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu gibi çok sayıda yerli ve yabancı ünlü işadamı ve üç bine yakın davetli katıldı.

Törenlerde sırasıyla Kaleseramik Fabrikaları Genel Müdürü Hasan Sazcı, işçiler adına Halil Karadeniz, Çan Belediye Başkanı Ali Sarıbaş, yabancı konuklar adına Systems Ceramic'in Başkanı Franco Stefani, Kale Grubu Şirketleri Kurucusu Dr. İbrahim Bodur, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptılar.


Seramik Bayramı törenlerinde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin güven ve istikrarını yeniden kazandığını, her geçen gün siyasi ve ekonomik alanda sıçrama yaptığını belirterek, "Türkiye o geçmişindeki şanlı şerefli yerine yaklaşmanın heyecanını yaşıyor. Üretim, yatırım ve güven ortamı geliştikçe ülkenin itibarı da artmaktadır. Devlet ile toplum bugün kaynaşmış durumdadır. Kaygılar, korkular yerini umuda, üretime büyümeye terk etmiştir, "Kale" gibi sağlam bir iktidar var, bunu unutmayınız." dedi. Kalkınmanın milletle olacağını, bunun yapılmasının ardından Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin yakalanacağını ifade eden Erdoğan, "bu ülkede her ne alanda olursa olsun taş üstüne taş koyanların başımızın üstünde yeri var. Bu ülkeye milyarlarca dolarlık katkı sağlayan Kale Grubu'na ve Kurucusu İbrahim Bey'e şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise konuşmasında Kale Ailesi'nin içinden gelen biri olarak, bu günlere kolay gelinmediğini, Kale Ailesi hareketinin normal bir sanayi hareketi olmadığını Menderes döneminde özel sektör öncülüğünde Türkiye'nin kalkınmasına yönelik bir halk hareketi olduğunu söyledi.

Törende konuşan Kale Grubu Şirketleri Kurucusu ve Yönetim Kurulları Başkanı Dr. İbrahim Bodur da, Kaleseramik'in tek bir alanda üretim yapan dünyanın en büyük kuruluşu olduğunu belirterek, "Devlete 427,000,000 $ vergi ödeyerek,Çalışanlarına 472,000,000 $ ücret vererek Ortaklarına 151,000,000 $ kar payı dağıtarak, Yatırımlara 375,000,000 $ harcayarak ve 40 yıl zarfında 5 kıtaya, ve 60 ülkeye 935,000,000 $'lık ihracat yaparak, genel ekonomimize yaklaşık iki buçuk milyar dolar reel katkı sağlamıştır." dedi. Güven ortamının az çok tesis edildiğine işaret eden Bodur, vergi reformu ve kayıt dışı ekonomi ile mücadelede sonuca ulaşılmadığını ifade etti.

Konuşmalardan sonra, Çan Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesi'nin sanal açılışı ve Zeynep Bodur Okyay Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nin sanal temel açılışı gerçekleştirildi. Başbakan Erdoğan, Dr. İbrahim Bodur ve Sevim Bodur tören alanında kurdele keserken aynı anda Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesi'nde öğrenciler kurdele kestiler. Tören alanına yerleştirilen dev ekranlara, tören alanındaki ve okuldaki kurdele kesimi aynı anda yansıtılarak izleyenlerin iki alandaki eş zamanlı kurdele kesimini izlemeleri sağlandı.

Kurdele kesiminden sonra Başbakan Erdoğan, Kale Grubu İcra Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Teknik ve Kimya Grubu Başkanı Osman Okyay'ı tören alanına davet ederek Zeynep Bodur Okyay Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nin sanal temel atmasını gerçekleştirdi. Başbakanın tören alanında hazırlanan bir temele harç atması, Zeynep Bodur Okyay Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nde bulunan zihinsel engelli çocukların temele harç atması yine aynı alanda ekranlara yansıtılarak eş zamanlı temel atma sağlandı ve tüm davetliler tarafından izlendi. Başbakan Erdoğan bu tarz açılış ve temel atmayı ilk kez yaptığını belirterek "sizin olduğu kadar benim için de bir ilk" diye konuştu.

Açılış ve temel atmaların ardından Dr. İbrahim Bodur Başbakan Erdoğan'a ve Eşi Emine Erdoğan'a verilmek üzere birer tabak hediye etti.

Seramik Bayramı törenleri çalışanların ve sünnet ettirilen bölge çocuklarının geçit töreni ile sona erdi. Tören sonrasında Başbakan Erdoğan ve bakanlar Sinterfleks Fabrikası'nı temelini attılar. Temel atmanın ardından havuz başındaki Sosyal Tesislerde konuklara ve bölge halkına yemek verildi. Yemek sonrasında Başbakan Erdoğan Çan'dan ayrıldı.

Öğleden sonra yapılan etkinliklerde ise Devlet Bakanı Güldal Akşit, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, açılışı yapılan Çan Sevim Bodur Sağlık Meslek Lisesini ve temeli atılan Zeynep Bodur Okyay Zihinsel Engelliler Rehabilitasyon Merkezi'nin yerini gezdiler ve bilgi aldılar. Bakanlar ayrıca, Kalevit Roca Saniter Sanayi'nin Semedeli Köyü'ndeki fabrikasının kapasite artırımı açılışını gerçekleştirdiler.

27 Temmuz akşamı ise Gabardin Balkas Halk Cumhuriyeti'nden gelen dünyaca ünlü Gabardinka Gabardin Devlet Akademik Halk Dansları Topluluğu, Çan halkına nefis bir gösteri sundu. Gabardinka Topluluğu, Gabardin Balkas Halk Cumhuriyeti milletvekili ve işadamı Ahmed Han'ın, Kale Grubu Kurucusu Dr. İbrahim Bodur'a, çalışanlarına ve Çan halkına sürpriz hediyesi oldu.