Kaloshi Heykel Sergisi Galeri Selvin'de



Yaklaşık on yıldır ülkemizde yaşayan Makedonya uyruklu heykeltıraş Kaloshi, Türkiye’de ki ilk kişisel sergisini Arnavutköy Galeri Selvin’de gerçekleştiriyor.

Kaloshi’nin genellikle küçük boyutlu kadın heykellerinde hareket olgusunu şaşırtıcı bir doğallıkta yansıtması, onun ‘Fütürist’ yaklaşımına adeta bir ferahlık getiriyor. Sanatçı yapıtlarını oluşturma sürecini şöyle dile getiriyor: “Benim için önemli olan, heykellerimdeki hareketi oluşturan etkilerin kompozisyonlarda o anki duruma yansımasıdır.”

Kaloshi’nin heykellerinde herhangi bir figürü oluşturan formlar dizgesi içinde küçük veya büyük parçalanmalar, keskin veya yumuşak geçişlerle dolaşan bir hareket olgusu söz konusu. Bu hareket, sanatçının yapıtlarında, düşünceleriyle eşzamanlı olarak eskiz görünümlü figürler biçiminde ortaya çıkıyor.

Sanatçı, anlık duyumlarının kilde biçimlenme sürecini hakkında “Duygularımla biçim arasına mesafe koymadan, heykellerime derin anlamlar yüklemeden ve safsataya yer bırakmayacak şekilde, onların en doğal ve en saf haliyle ortaya çıkmasını istedim” diyor.

Sanatçının heykellerinde dikkat çeken bir diğer nokta da, heykel sanatının özelliklerinden biri olan “‘an’ın seçilerek dondurulması” durumunu değiştirmek için, kompozisyonun bütününde dolaşan hareketin çoğaltılarak ‘o an’ın farklı duyumlarını yansıtma çabası olarak nitelendirilebilir.

Kaloshi’nin heykelleri 15 Eylül – 3 Ekim 2010 tarihleri arasında Galeri Selvin’de görülebilir.

Sanatçı Hakkında

Kaloshi 1979 Üsküp doğumludur. 1993-1997 yılları arasında Üsküp “2 Ağustos” Lazar Liçenoski Güzel Sanatlar Lisesi Heykel Bölümü’nü bitirmiş, ardından 1999’da Aziz Kiril i Metodi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden, 2007’de ise Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun olmuştur. Sanatçı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Heykel Yüksek Lisans Programı’na devam etmektedir.