Kamer Genç: İstanbul Soygun Alanı Gibi



Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 46 ihaleyi kendi yandaşlarına “pazarlık” usulüyle verdiğini belirterek “Adeta İstanbul bir soygun alanına çevrilmiş” dedi.

Genç, basın toplantısında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptırdığı yol ve kavşak ihalelerinde usulsüzlük yapıldığını söyledi. Bu konuyla ilgili soru önergesi de verdiğini ifade eden Genç, Kamu İhale Kanunu’nda değişiklikliğe gidilerek “ihalelerde usulsüzlükler” yapıldığını belirtti.

Genç, 19 Temmuz 2007’de yönetmelik değişikliği yapıldığını kaydederek, yönetmelikte, “Kamu İhale Kurumu, eğer bir ihaleye itiraz edilirse, ihaleyi reddeder, reddetmezse de tespit edilen aykırılıklar hakkında iptal kararı vermez, sadece bunları tespit eder ve ihale merciine bildirir” denildiğine dikkat çekti. Genç, böylece usulsüz ihalelerin iptal edilemediğini söyledi.

Çıkarılan yönetmelikle, Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddesinin ihlal edildiğini dile getiren Genç, başka bir yönetmelikte, 22 Haziran 2007’de yapılan bir değişikliğe göre, “Kamu İhale Kanunu’na itiraz edilse dahi, idare tarafından sözleşme imzalanmışsa artık bu itirazın incelenemediğini” ifade etti. Genç, “İstanbul Belediyesi, 46 ihaleyi, kendi yandaşlarına pazarlık usulüyle vermiş, bu pazarlıklarda da çok büyük suiistimaller var” diye konuştu.