Kamu Arazilerine Açık Artırma İlk Dubaililer Yararlanacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kamu arazilerinin satışında kendilerine açık artırma yetkisi veren özel bir yasa istediklerini ve konuyla ilgili teklifin Meclis gündemine kısa sürede geleceğini söyledi. Topbaş'ın söz konusu yetkiyi öncelikle Dubaili bir gruba verildiği için eleştirilere neden olan Levent’teki İETT arazisinin satışı için kullanması bekleniyor.

KİPTAŞ’ın Silivri Konutları kampanyasının açılışı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediyenin gayrimenkul satışında açık artırma yetkisi olmadığını, ancak bu konudaki pazarlıkların basın önünde yapılmasını istediklerini söyledi. Emrullah Turanlı’nın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Taşyapı İnşaat şirketinin Koşuyolu’ndaki arsaya otel yapacak olması ile ilgili basında çıkan iddiaları da yanıtlayan Topbaş, “Basında Darüşşafaka’nın bu arsayı defalarca bizden istediğine ilişkin yanlış bilgiler çıkıyor. Onlar 1994’ten önce sadece bir kez arsayı ticari alana dönüştürmek için izin istemişler, ondan sonra da kurum olarak kendilerinin herhangi bir resmi talepleri olmamış” dedi.

Borçlanma Yetkimiz Yok Metro Yapamayız

İstanbul’un trafik sorunu ile ilgili soruları da yanıtlayan Kadir Topbaş, kendilerinin bu konuda Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir dizi talepleri olacağını açıkladı. Bunların başında İstanbul’un trafik denetim ve yönetim yetkisinin kendilerine verilmesinin geldiğini anlatan Topbaş, “Şu anda trafik il müdürlüğü ve emniyet müdürlükleri kadro yetmediği için 5-10 bin kişilik ilave kadrolar talep ediyorlar” dedi. Borçlanma yetkileri olmadığı için İstanbul’un bütün ihtiyacını karşılayacak düzeyde metro inşaatını kendilerinin bitiremeyeceğini söyleyen Topbaş, 15-20 milyar dolar kaynak gereken bu işi ya Ulaştırma Bakanlığı’nın yapması ya da kendilerine bir fon ayırması gerektiğini söyledi. Topbaş, Tuzla-Beylikdüzü arasında geçerli olan metro hattının Silivri’ye kadar uzanacağı sözünü de verdi.

KİPTAŞ'tan "Önce Otur Sonra Öde Modeli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden KİPTAŞ dünden itibaren satışına çıktığı Silivri Konutları kampanyası çerçevesinde ilk kez önce otur sonra öde modelini de deneyecek. Kampanya kapsamında 75 ve 95 metrekarelik dairelerde uygulanacak bu modelle alıcılar peşinatı ödedikten sonra konutların teslim edileceği ilk 18 aylık zaman diliminde herhangi bir ödemede bulunmayacak. Daha sonra ise 120 aya kadar çıkan vadelendirme seçeneklerini kullanabilecekler. Bu kapsamda peşin fiyatı 50 bin YTL olan 75 metrekarelik dairelerde bu modeli kullanacak olanların 17 bin 595 YTL peşinat yatırdıktan sonra 19. aydan sonra 638 YTL’lik taksitleri ödemesi gerekiyor. Peşin fiyatı 80 bin YTL olan 95 metrekarelik konutlarda ise 28 bin 152 YTL’lik peşinatı yatırdıktan sonra yüzde 0.99 faizle kredilendirme yapabilecek. 19. aydan sonra başlayacak aylık taksitler ise 1021 YTL olacak. Alıcılar 10 Ocak 2007’de yapılacak noter çekilişinde ev almaya hak kazanmaları halinde dilerlerse ödemeye hemen de başlayabilecekler. Bu alternatifte ise 75 metrekare dairelerin aylık taksitleri 440 YTL, peşinatı ise 10 bin YTL olacak. 18 ayda teslim edilecek konutlar 1500 adet olarak inşa edilecek ama sadece 1230’u satışa çıkarılacak. 126 metrekarelik dairelerin de bulunduğu kampanya başvuruları 22 Aralık tarihine kadar sürecek.

KİPTAŞ Da Halka Açılacak
Kadir Topbaş, Topbaş, “KİPTAŞ, güvenilir, yaşanabilir ve sağlıklı konutlar yapması nedeniyle bir marka haline geldi. Yurt dışından konut talebi var. Suriye ve Romanya'da 10'ar bin Üsküp'te de 2 bin konut yapması için görüşmeler yapılıyor. Bu marka uluslararası boyuta çıkmalı ki değeri artsın. Çünkü bu markayı da halka açacağız” dedi.