Kamu da Nükleer Santral İnşa Edebilecek



Nükleer santral kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, santralı kamunun da yapabilmesine imkan sağlayacak şekilde değiştirilerek kabul edildi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, Nükleer Santral Yasa Tasarısı'nın görüşüldüğü Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu'nda CHP'li milletvekillerinin nükleer santralda mutlaka kamu payı olması gerektiğine yönelik eleştirileri cevaplarken, "Nükleer santralı kamunun kurmasının önü açılacak. Yasada değişiklik yapmaya yönelik bir hazırlık yaptık." dedi. Hükümet, yasanın çıkmasının ardından maliyeti 7,5 milyar dolar, toplam kurulu gücü 5.000 MW olacak üç nükleer santralı 2012'de devreye almayı hedefliyor. Mevzuata göre, nükleer santralın yapımı özel sektör eliyle gerçekleştirilebiliyor.

Enerji Bakanlığı'ndan bir yetkili, söz konusu yasa değişikliğiyle Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) bağlı bir KİT'in oluşturulacağını, ancak bunun 233 sayılı KHK'ya tabi olmayacağını belirterek, "Bu KİT yabancı şirketlerle ortaklık yapabilecek." dedi. Halen özel sektör temsilcileriyle yapılan görüşmeler çerçevesinde nükleer santralın yapımı için teklif gelmemesi durumunda birkaç yıl bekleyip süre kaybetmelerinin mümkün olmadığını kaydeden yetkili, "Bu düzenleme için önerge hazırlandı. Buna göre, kamu da özel sektörü beklemeden nükleer santral yapabilecek. Türkiye'nin enerji güvenliği için bunun yapılması gerekiyor." diye konuştu. Komisyonda yapılan görüşmelerin ardından değiştirilerek kabul edilen tasarının önümüzdeki haftalarda TBMM Genel Kurulu'nda ele alınması bekleniyor.