Kamu İhalesinde Sertifika Aranacak



Kamu ihalelerine katılan firmalar için "yeterlilik sistemi" geliyor. Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından hazırlanan yeni sisteme göre, yeterlilik sistemi girişimcilerin ihalelere katılım yeterliliklerini gösteren sertifikaların verilmesi ve bu sertifikaları verecek yeni firmaların kurulmasından oluşacak. Firmaların ihaleye girmeye yeterli olup olmadığını anonim şirket şeklinde kurulmuş olan yeterlilik firmaları belirleyecek. Yeterlilik firmaları, yaptıkları iş karşılığında 50 bin TL'ye kadar varan ücretler isteyebilecek.

KİK'in hazırladığı ve ihale sistemini baştan sona değiştiren yasa taslağında, müteahhitleri ve mal-hizmet ihalelerine girecek firmaları yakından ilgilendiren bir düzenleme de yer alıyor. Taslağa göre, girişimcilerin ihalelere katılabilmesi için yeterlilik sertifikası sahibi olması şartı da aranacak. Buna göre, söz konusu sertifikaları vermesi için yeterlilik kuruluşları oluşturulacak. Anonim şirket şeklinde kurulacak olan bu yeterlilik şirketlerinin ödenmiş sermayelerinin en az 500 bin TL olması gerekecek. Ayrıca bünyesinde bir yeterlilik komitesi bulunması zorunluluğu olacak.
 
Sertifikasyon müfettişleri olacak

Herhangi bir ihaleye katılacak olan girişimcinin yeterlilik sertifikası alması için yaptığı başvurular, yeterlilik komitesi tarafından karara bağlanacak. Yeterlilik komitesi ise yeterlilik kuruluşlarının bünyesinde üç kişiden oluşacak. Yeterlilik komitesi başkanının "ihale sertifikasyon müşaviri" unvanı taşıması zorunlu olacak. Böylece, "ihale sertifikasyon müşavirliği" adı altında yeni bir kavram daha hayatımıza girmiş olacak. En az 4 yıllık hukuk, iktisat, siyasal bilgiler, işletme, mimarlık, mühendislik fakülteleri ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yüksek öğretim kurumlarından mezun olan, en az 10 yıl tecrübesi bulunan ve Kamu İhale Kurumu tarafından yapılacak sınavda başarılı olanlar "ihale sertifikasyon müşaviri" olabilecekler.

Yeterlilik kuruluşları, sertifika işlemleri için girişimcilerden 50 bin TL'ye kadar ücret alabilecek. Söz konusu ücretleri 50 bin TL üst sınır olmak üzere Kamu İhale Kurumu belirleyecek. Sertifikalar her yıl gözden geçirilecek. Buna göre, mal ve hizmet alımlarına ilişkin sertifikalar üç yılda bir, yapım işlerine ilişkin sertifikalar ise 5 yılda bir gözden geçirilecek. Gözden geçirme sonucunda, sertifikayla ilgili her türlü karar alınabilecek.