Kamu Kuruluşlarının İnşa Ettiği Dini Yapılar Bir Yılda İki Kat Artarken, Kültürel Yapılar Azaldı

Kamu kuruluşları, dini amaçlı kullanılacak yapı inşaatına hız verdi. Dini amaçlı kullanılmak üzere alınan yapı ruhsatlarının sayısı bir önceki yıla göre ikiye katlandı. Kültürel yapılar için alınan ruhsat sayısı ise yaklaşık üçte bir oranında azaldı.

Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine göre, geçen yıl dinsel amaçla kullanılmak üzere toplam 95 yapı için inşaat ruhsatı alındı. Ruhsatların 49'unu kamu, 44'ünü özel sektör, 2'sini de kooperatifler aldı. Kamu kuruluşlarının dini yapılar için aldığı ruhsat sayısı bir önceki yıla göre yüzde 122.7, özel sektörün aldığı ruhsat sayısı yüzde 42 oranında arttı. Kooperatiflerin aldığı ruhsat sayısı değişmedi. Dini yapı inşaatı için alınan ruhsat sayısı toplamda yüzde 72.7 oranında arttı. 2002 yılında, dini amaçlı yapılar için kamu kesimi 22, özel sektör 31, kooperatifler 2 ruhsat almıştı.

Kamu kesimi, geçen yıl ruhsat aldığı dini yapıların inşaatını, aynı yılın fiyatlarıyla yaklaşık 12 trilyon liraya mal edecek. Sözkonusu yapılar toplam 39.6 bin metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek.

KÜLTÜREL YAPI SAYISI AZALDI

Geçen yıl kültürel amaçla kullanılacak binalar için alınan ruhsat sayısı ise bir önceki yıla göre önemli ölçüde azaldı.

Kültürel amaçlı kullanılmak üzere geçen yıl kamu kesimi 226, özel sektör 107, kooperatifler de 6 bina için inşaat ruhsatı aldı. Kültürel yapılar için alınan ruhsat sayısı ise yaklaşık üçte bir oranında azaldı. Kültürel amaçla kullanılacak yapılar için alınan inşaat ruhsatlarını sayısı bir önceki yıla göre kamuda yüzde 37.9, özel sektörde yüzde 15.1, toplamda da yüzde 30.8 oranında geriledi.