''Kamu Mülkiyetinin Korunması Açısından Sakıncalar Doğuracaktır''



Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), mülkiyeti Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) ait olacak yeni altyapı tesisi projelerinin onay ve işletmeye alma işlemlerinin özel dağıtım şirketlerine devredilmesinin, kamu mülkiyetinin korunması açısından sakıncalar doğuracağını savundu.

EMO'dan yapılan açıklamaya göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 10 Ocak 2012 tarihli ve 142 sayılı genelgesinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali için EMO, 2 Şubat 2012 tarihinde Danıştaya başvurdu.

Dava dilekçesinde, mülkiyeti Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ'ye (TEDAŞ) ait olacak yeni altyapı tesisi projelerinin onay ve işletmeye alma işlemlerinin özel dağıtım şirketlerine devredilmesinin, kamu mülkiyetinin korunması açısından sakıncalar doğuracağı belirtildi.

Genelgenin birinci maddesi ile üçüncü şahıslara ait tüm tüketim tesislerinin proje onay ve kabulleri ile onaylarının yapılmasının özel sektör dağıtım şirketlerinin yetkisine bırakıldığının ifade edildiği dilekçede, genelgenin ikinci maddesinde ise şirketlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından onaylanan yatırım programlarında yer alan kendi yatırımlarına, yine dağıtım şirketlerinin onay vermesine ilişkin düzenleme yapıldığı kaydedildi. Dilekçede, genelgenin üçüncü maddesinde yer alan düzenleme ile 630 Kilo-Volt Ampere (kVA) kadar olan ve dağıtım şirketlerinin kendilerine ait bulunan trafolara ilişkin işlemlerin yine özel dağıtım şirketleri tarafından gerçekleştirileceğine dikkat çekildi.

Dava dilekçesinde genelge ile özel sektöre devredilen bu görevlerin, kamu hizmeti niteliğinde olması nedeniyle kamu kuruluşları ve kamu görevlileri eliyle yürütülmeleri gerektiği kaydedildi.

Elektrik dağıtım yatırımlarına ait projelerin onayı ile bu yatırımlara ait dağıtım tesislerinin geçici kabullerinin, bir kamu şirketi olan TEDAŞ tarafından yapıldığının hatırlatıldığı dilekçede, ''Mülkiyeti TEDAŞ'a ait olacak yeni altyapı tesisleri projelerinin onayı, geçici kabul ve işletmeye alma işlemlerinin özel sektör dağıtım şirketlerine devredilmesi, kamu mülkiyetinin korunmasına yönelik alınacak tedbirleri de bertaraf edecektir'' görüşüne yer verildi.