'Kamu Yapılarında Türk Taşı Kullanılsın'



Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, TOKİ'nin, mermer zengini Afyon ilinde yapacağı hastane için 30 bin metre kare Çin graniti kullanacak olmasının mermercileri ''isyan ettirdiğini'' belirtti. Kamu binaları başta olmak üzere bir çok yapıda ithal mermer ve doğal taş kullanımının yaygınlaştığını ifade eden Onur, özetle şunları kaydetti:
        
''Türkiye'nin maden ihracatının yüzde 48'ini gerçekleştiren mermer ve doğal taş sektörü 2008 yılında, 5 milyon ton mermer ve doğal taş karşılığı toplam 1 milyar 402 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Biz taşlarımızı yurt dışında satmak için yoğun bir çaba içindeyken ve bir çok ülkeden özel bir ilgi ve alaka görmekteyken ülkemizdeki kamu binalarına yabancı bir taşın döviz ödenerek getirilmesinin mantıklı bir açıklaması yoktur. Bir ülkenin prestij yapıları aynı zamanda o ülkenin tanıtımı için de önemli bir araçtır.

Rakibimiz İtalya, Yunanistan ve Mısır gibi ülkeler mimari projelerinde kendi taşlarını kullandırma şartı getiriyor. Hükümetimiz de belediye işlerinde ve kamu binalarında kendi yörelerinde çıkan taşları kullanmaları yönünde bir yaptırım getirebilir.''