"Kamusal Hizmetler Toplumcu Bir Anlayışla Ele Alınmalı"



TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, Koronavirüs (Covid-19) salgınına dair süreç içerisinde yaptıkları değerlendirmeleri ve bazı önerilerini paylaştı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bu süreçte, yoğun bir emek harcayan ve harcamaya devam edecek olan sağlık emekçileri için devlet tarafından özel önlemlerin alınması gereklidir. Sağlık emekçilerinin koruyucu malzeme ihtiyaçlarının giderilmesi, mesai saatlerinin düzenlenmesi, güvenli ve sağlıklı bir şekilde iş yerlerine ulaşımlarının sağlanmasına öncelik verilmelidir.

Türkiye`de temel kamusal hizmetlerin önemli bir bölümünün metalaştırılmış olması ve özel şirketler aracılığı ile yürütülüyor olması nedeni ile, halkımızın ilerleyen süreçte daha büyük zorluklar çekebileceği gözlenmektedir. Bu nedenle, elektrik, su, doğal gaz gibi temel ihtiyaçlara dönük tüm fatura ödemeleri ertelenmeli, söz konusu hizmetlerin temini eksiksiz olarak devam etmelidir. Sağlık hizmetleri, her kademede, ücretsiz olarak sağlanmalıdır.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Evden çalışma koşullarına geçiş yapan iş yerlerinde, yasal çalışma saatlerine ve çalışma sürelerine uyulmalı, esnek çalışma koşullarının çalışanlar üzerinden artan bir yük haline gelmesi engellemelidir.

Bu süreçte, işveren tarafından çalışanların işten çıkarılması ya da çalışanlara zorunlu ücretsiz izin verilmesi gibi uygulamaların önüne geçilmeli, çalışanların hak kaybı yaşamasının önüne geçmek için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bu çerçevede, tüm üyelerimizi, kamusal hizmetleri yeniden toplumcu bir anlayışla ele almaya, hayatlarında bilimsel bilgiye, örgütlülüğe ve dayanışmaya daha çok yer vermeye davet ediyoruz.”