Kanada Ahşaplarını Nasıl Bilirdiniz?



Ulusal Ahşap Birliği’nin (UAB) desteği ile Türkiye’ye gelen BC (British Columbia) WOOD tarafından Yapı-Endüstri Merkezi’nde “Ahşapla Yeşil Yapılar İnşa Etmek” başlıklı bir seminer gerçekleştirildi. BC WOOD’un dört üye firmasınının ahşap ürünlerine yönelik detaylı sunumları eşliğinde ilerleyen seminerde, Kanada ahşap sektöründeki gelişmeler paylaşıldı ve yeşil yapılar inşa etmek bir tanışma/tartışma platformu oluşturuldu.

BC WOOD’dan Teal – Jones Group, Wide Plank Hardwood Ltd, Cedarland Forest Products Ltd, Canadian Pride Log and Timber House Ltd şirketlerinin katılımıyla düzenlenen seminerde “yeşil yapı” kavramı detaylandırılırken, ahşapla inşa edilen yeşil yapıların Kanada örnekleri izleyicilere sunuldu.



Kanada Konsolosluğu Ticaret Müsteşar Yardımcısı Akın Kösetorunu’nun moderatörlüğündeki seminer, geçtiğimiz sene sonunda faaliyete geçen İstanbul Kanada Konsolosluğu’nun “ilk temsilcisi”, konsolos Shawn Steil’in açılış konuşması ile start aldı. Türkiye ile Kanada’nın ekonomik ilişkilerinin arttığı bir dönemde açılmış olan konsolosluklarının, bu gibi etkinlikler sayesinde iki ülke arasındaki ilişkinin doğasına daha yakından bakma fırsatı sunduğunu dile getiren Steil, Kanada orman endüstrisine yönelik de kısa bilgiler aktardı. Steil, Kanada’nın ormanlık alan açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olduğunu belirtirken, orman ürünü teknolojilerine yapılan yatırım ve emek ile doğa ürünlerine değer katıldığını belirtti.



Steil ardından söz alan UAB Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurgün Erdin ise, bu gibi etkinliklerle inşaat sektöründe sürdürülebilir bir malzeme olarak ahşabı gündemde tutma faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Erdin, günümüz çevre sorunlarından söz ettiği ve bir inşaat malzemesi olarak ahşabın sunduğu fayda ve olanakları özetlediği konuşmasında, “yüzyıllardır insana hizmet eden ve kendini yenileyebilen” bu malzemenin yerini hiçbir insan icadının alamayacağını vurguladı.



Seminer, BC WOODS yetkilisi Daryl Holmes’un “yeşil yapılar inşa etmek” üzerine gerçekleştirdiği sunum ile devam etti. “Yeşil yapılar ne sağlarlar? İnşa edilmiş olanın çevresel etkisi nasıl değerlendirilir?” sorusu üzerine şekillenen sunumunda Holmes, yapıların yaşam döngüsü değerlendirmesi üzerine ipuçları sundu. Bir yapının işletimi sırasında harcanan enerjinin, o yapının 20 yıllık yaşamındaki toplam enerji sarfiyatının ancak %55’ine denk geldiğini vurgulayan Holmes, toplam sarfiyatın %45 ‘inin malzeme üretimi ve inşaat sırasında yapıldığına dikkat çekti.

"Ahşapla Yeşil Yapılar İnşa Etmek" semineri Teal – Jones Group, Wide Plank Hardwood Ltd, Cedarland Forest Products Ltd, Canadian Pride Log and Timber House Ltd şirketlerinin ürün ve proje sunumları ile sona erdi.