“Kanal İstanbul Bir Yıkım Projesidir”



Ekoloji Birliği, hayata geçmesiyle birlikte büyük bir yıkımı da beraberinde getirecek olan Kanal İstanbul'a ilişkin açıklama yaptı. projeye karşı çıkış nedenlerini açıklayan Ekoloji Birliği, "Proje, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak karşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir" dedi.

BirGün’de yer alan habere göre; Cumhurbaşkanı Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “projenin masrafı gerekirse hazineden karşılarız” açıklamasına “kabul edilemez” diyen Ekoloji Birliği, “Açlık ve yoksulluğun dibe vurduğu, hazinenin boşaldığı, krizin yükünün işçi ve emekçilere yıkıldığı ortamda böyle bir açıklama ancak yeni rant alanları konusunda ısrarını ortaya koymaktadır.” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Açıklamada projenin durdurulması için çağrı yapılırken, "Kanal İstanbul Projesi, ekolojik, ekonomik ve siyasi olarak kaşı çıkılması ve engellenmesi gereken bir yıkım projesidir. Ekoloji Birliği olarak ülke genelindeki 67 bileşenimizle, emek ve demokrasi güçleriyle gücümüzü birleştirerek mücadele edeceğiz." denildi.

Ekoloji Birliği’nin ve TMMOB’un projeye karşı çıkmasının nedenleri şöyle sıralandı:
- Projeyle yaklaşık 20 bin futbol sahası büyüklüğünde doğal orman yok olacak.
- Proje kentte ve bölgede geri dönüşü imkansız ekolojik hasarlara sebebiyet verecek.
- Proje kentin üst ölçekli planına sonradan işlenmiştir ve plan ana kararlarıyla çelişmekte.
- Proje güzergahında üç aktif fay hattı bulunmakta, deprem ve tsunami riski de içermekte.
- Proje ile tüm nüfus ve istihdam dengesi altüst olacak.
- Kanal nedeniyle heyelan, toprak kaymaları ve sıvılaşma tehlikesi yüksektir.
- Geçimini tarımdan, hayvancılıktan sağlayan yöre halkı yaşam güvencesini kaybedecek.
- Kanalın yapım, işletim maliyeti ve geri ödeme süresindeki dengesizlikler nedeniyle kanal, telafisi imkansız sorunlar doğuracaktır.