Kanal İstanbul, Dünyanın İlk ‘Enerji Kanalı’ Olabilir



Kanal İstanbul projesi için çalışmalar sürüyor. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri olarak kabul edilen projenin yenilenebilir enerji açısından Türkiye’ye çağ atlatabileceği ortaya çıktı.

Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Kanal İstanbul projesini ‘enerji kanalı’ haline getirmenin mümkün olduğunu belirterek, kanalın etrafında yapılacak enerji tarımı ve kurulacak rüzgar türbinleri ile güneş çiftlikleri, içine döşenecek nehir türbinleri sayesinde hem çok değerli bir enerji üretimi yapılabileceğine hem de dünyanın ilgi odağı haline geleceğini söyledi.

Enerji potansiyelini boşa harcamayalım
Kanal projesinin etrafında enerji üretimi için hazırlanacak fizibilite çalışmalarının büyük ölçüde olumlu çıkmasına kesin gözüyle baktığını söyleyen Kumbaroğlu, “Kanalın içinden su akacak da rüzgar esmeyecek mi? Bu kanal güneş almayacak mı? Böyle bir şey mümkün değil. Orada hem rüzgar esecek hem de güneş olacak. Akan suyu da, esen rüzgarı da, gelen güneşi de ülke çıkarları için enerjiye çevirip ekonomiye katkı sağlamak mümkün. Bu büyük potansiyeli boşa harcamayalım, Dünya’nın ilk Enerji Kanalı’nı yapalım” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Kanalın etrafında bina yerine türbin görebiliriz
Kanalın açılmasına yönelik çalışmalarda bölgede ciddi bir kamulaştırma olacağını dile getiren Kumbaroğlu, şu şekilde devam etti:

“Bu kamulaştırmanın ardından kanalın etrafında ne görmek isteyeceğimize karar vermemiz lazım. Kanal bittikten sonra oraya ağaç mı dikeceğiz, bina mı dikeceğiz yoksa en doğrusunu yapıp rüzgar türbinleri, güneş panelleri, enerji bitkileri mi dikeceğiz? Kaldı ki böylesine büyük bir kanalda suyun akışından da enerji üretmek mümkün. Kanal İstanbul projesi nereden bakarsanız bakın aynı zamanda potansiyeli çok yüksek bir enerji projesi.”

Kanalın finansmanına da destek olur
Yenilenebilir enerji yatırımlarının kendisini çok hızlı bir şekilde amorti ettiğini de söyleyen Kumbaroğlu, “Bir tarafta enerji üretiminden sağlanacak gelir proje finansmanına destek olur, diğer taraftan yenilenebilir enerji üretimi karbon azaltımını sağlar. Çılgın projemiz daha da çılgın olur, Dünya’da örnek ve ilgi odağı haline gelir” dedi.