''Kanal İstanbul Projesi Onlarca Milyar Dolara Mal Olacak Bir Çılgınlık Demektir''



Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, Kanal İstanbul Projesinin maliyetinin öz kaynaklarla karşılanmayacak kadar büyük ve şatafatlı bir proje olduğunu belirtirken, ''Bu, onlarca yıl sürecek ve onlarca milyar dolara mal olacak bir çılgınlık demektir'' dedi.

Çetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, projenin Avrupa yakasından Karadeniz'i Marmara denizine bağlayan ikinci bir boğaz olacağını hatırlatırken, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının öngörülen proje maliyetini 10 milyar dolar olarak açıkladığını ifade itti.
Projenin maliyetinin öz kaynaklarla karşılanmayacak kadar büyük, aynı zamanda şatafatlı bir proje olduğuna işaret eden Çetin, projenin etüdlerinin yurtdışı batılı şirketlere yaptırılacağı ve en az 2 yıl süreceğinin aşikar olduğunu iddia etti.

Projenin süresinde bitmeyeceği ve onlarca yıl süreceğinin de ortada olduğunu belirten Çetin, ''bunun anlamı ise onlarca yıl sürecek ve onlarca milyar dolara mal olacak bir çılgınlık demektir'' dedi. Böyle bir projenin her şeyden önce çevre için bir felaket olacağını savunan Çetin, şunları kaydetti:

''Projenin kapsadığı alanlar yağmaya açılacak ve yüz binlerce dönüm arazi yağmalanacak. Trakya'daki tarım alanları ve ormanlar yok edilecek, rant için köy ve kasabalar boşaltılacak. Arsa vurguncuları öncelikle iktidar elitleri içinde çıkacaktır. Önce arsa spekülasyonu milyarderleri peşinde ise çılgın projenin çılgın müteahhitleri ve onların taşeronları milyarlarına milyarlar katacaktır. Tüketicilerin her şikayetlerinde ise büyük ve çılgın proje ile avutulacaklar veya susturulacaklar. Susmayanlar için ise uygun bir çete ve gizli örgüt davası hazırlanacaktır.

Çılgın proje çılgın borçlanmaya daha da artıracaktır. Tüketicilerin çılgın projelere çılgınca soyulmak değil, herkese parasız ve eşit eğitim hakkı, zam değil ucuzluk, işsizlik değil istihdam, polis devleti değil gerçek anlamda demokrasi, düşünme, örgütlenme ve inanç özgürlüğü olan Türkiye projeleri istiyorlar''.