''Kanal İstanbul Projesinden Bir Mimar Olarak Heyecanlanıyorum''



Ankara Ticaret Odası'nın (ATO), 2009-2010 yılında en çok vergi ödeyen ve ihracat yapan üyelerine Kongre Merkez'inde düzenlenen törenle plaket verildi. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcıları Cemil Çiçek, Ali Babacan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci eserlerin insanların izi olduğunu belirterek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir süre önce açıklanan 'Kanal İstanbul' projesine değinirken şunları kaydetti:

''Sıra dışı projeler cesur adamların işidir. Biz sizin cesaretinize inanıyor ve saygı duyuyoruz. Bir süre önce açıklamış olduğunuz 'Kanal İstanbul' projesinden bir mimar olarak heyecanlanıyorum. Doğru proje olarak destekliyorum. Oradan doğacak katma değerin tüm ülkemiz için faydalı olacağı kanaatindeyim.

Bankaların Ankara'dan İstanbul'a taşınıyor olmasından dolayı 'yas tutmak' fayda sağlamaz. Bizler proje üretmeliyiz. Ankara için projeler yapmalıyız. ATO olarak yapımını tamamlayıp işletmesini kiraya verdiğimiz, şu an içinde bulunduğumuz ATO Kongre ve Sergi Sarayı'nın Ankara'ya sağlayacağı katma değerin yıllık 70 milyon avro civarında olmasını hedefliyoruz".

Bazici, Ankara'nın savunma sanayisiyle, yaratılacak 'kongre kenti' vizyonuyla, Siteleriyle, Ostim'imiyle, üniversiteleriyle, teknokentleriyle, organize sanayi bölgeleriyle ve daha birçok iş ve ticaret odağıyla dünya ile rekabet eden, sektöründe dünyada trend belirleyen, gündem oluşturan bir rol üstlenmesini istediklerini belirtti.

Ankara'nın ayağında iki pranga

Ankara olarak birçok alanda 'marka gömleğini' sabırsızlıkla giymek istediklerini belirten Bezci, kendisine göre Ankara'nın ayağında iki 'pranga' bulunduğunu, bunlardan birisinin 12 Eylül döneminde çıkarılan bir kanun yüzünden 'Atatürk Kültür Merkezi'ne (AKM) tek bir çivi dahi çakılamıyor olması, diğerinin ise 'Atatürk Orman Çiftliği'ne dokunulamaması olduğunu söyledi. Bezci, ''Bu alanları, atıl bırakarak yarınlara taşıyamayız. AOÇ'ni 'sabit yapı yapmamak kaydıyla, 100'de 1 yapılaşma' ile Ankara'ya ekonomik katma değer olarak kazandırmak ve yarınlara taşımak mümkün'' dedi.

Bunun örneklerinin Singapur'da bulunduğunu belirten Bezci, ünlü Sentosa Adası, Jurong Kuş, gece safarisi yapılan hayvanat bahçesi, botanik bahçeleri, Buket, Timah Doğa Parkı gibi yerlerin en önemli gelirini 'turizm'den elde eden Singapur'da, turistlerin akın ettiği alanlar olduğunu anlattı.

Savunma sanayi ve havacılık kümelenmesinin Ankara için hayati önemde olduğuna vurgu yapan Bezci, savunma ve havacılık sanayi kümelenme yatırımları için, bir havza oluşturulmasının gündeme geldiğini, Kazan'da 3 milyon metrekarelik bir alanın, kümelenme yatırımı için 49 yıllığına tahsis edildiğini ve ATO'nun da bu yatırımın içinde olacağını kaydetti.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 2009- 2010 yıllarında en çok ihracat yapan, gelir ve kurumlar vergisi ödeyen ATO üyelerinden bazılarına plaketlerini verdi. Erdoğan'dan plaket alanlar arasında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ATO Başkanı Salih Bezci ve Rahmi Koç adına da oğlu Mustafa Koç yer aldı.

Diğer rekortmenlere de plaketleri Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından verildi.