Kanal İstanbul ve Ardındaki Gerçekler Konuşuldu



İYİ Parti tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Kanal İstanbul Projesi ve Ardındaki Gerçekler” konulu panel, 18 Ocak 2020’de gerçekleştirildi. Panelin ev sahibi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, etkinliğin yapılacağı salona İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu’yla birlikte girdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam ve Emekli Büyükelçi Faruk Loğoğlu’nun konuştuğu panelin moderatörlüğünü ise İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican yaptı.

Yeniçağ’da yer alan habere göre; Kanal İstanbul Panelinde konuşan İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, AKP iktidarının projede ısrarcı olmasının sebebinin rant olduğunu belirterek, “ İçinizde zerre kadar merhamet kaldıysa zamanında söylediğiniz ‘Biz İstanbul’a ihanet ettik’ sözünün samimiyseniz gelin iktidarınızın sayılı günler kaldığı şu dönemde bu projeden vazgeçin” dedi.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican ise İYİ Parti olarak Meclis’e Kanal İstanbul’un yararları ve zararlarının tespit edilmesi için verdikleri önergenin AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedildiğini belirtti. Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı İstanbul Boğaz’ından geçen gemi sayılarını paylaşan Andican, “Gördüğünüz üzere gemi trafiğinde sürekli bir düşüş var” dedi.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Hacettepe Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Saydam, Kanal İstanbul panelinde yaptığı konuşmada, projenin yapılması durumunda Marmara Denizi’nin öleceğine dikkat çekere şunları söyledi:“ÇED raporunda kullandıkları debiler yanlış bir kere. Çok kırılgan bir sistem var. Bu projeyi yaparsanız Marmara ölür. 2011’de ne söylediysem aynısını söylüyorum. Bilimle konuşuyorum. Ben 67 yaşından dolayı iki sene önce emekli oldum, biri bana gel anlat dese gidip anlatacağım zorundayım. Bir kişi çağırmadı beni ama doğrulardan kaçıyorlar. Herkes alacağı üç kuruşun peşinde.”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise AKP iktidarının Kanal İstanbul’u 2011 yılında açıkladıktan sonra rafa kaldırıp, yıllar sonra yeniden gündeme getirmesine dikkat çekerek, “Karadeniz, Marmara, Ege arasındaki ilişkinin bozulmasındaki ortaya çıkacak travmayı gördüğünüzde insanın uykuları kaçıyor” dedi.

İmamoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:“Vatandaş bu projenin fayda ve zararlarını gördükçe bu projeye asla onay vermediğini araştırmalardan elde ettik. Yapacağız da yapacağız tavrı var, ÇED raporu askıya çıkıyor, itirazlar ediyoruz. İtirazlar yok sayılıyor ve rapor onaylıyor. Beni ikna etmenize gerek yok bilim dünyasını ikna edin yeter.”

“ÇED raporuna itiraz edeceğiz. Şu anda 100 binlik planlar askıda bu planlar bir kentin değişmez kurallarıdır. Bu iş kapalı kapılar ardında yapılmaz, bir proje ofisi tarafından yapılmaz, kamuoyuna açık yapılır. 100 binlik plan basit bir konu değildir. Buna da itiraz edeceğiz ben ettim. Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanmalıyız.”