Kanal İstanbul’da Tarihi Yapı Korunacak



Kanal İstanbul’da arkeolojik ve kültürel mirasın korunması çalışmaları kapsamında etkilenebilecek 129 arkeolojik ve sit alanı belirlendi. Akşam Gazetesi'nden Miray Çimen'in haberine göre; dev projeden etkilenebilecek en önemli alanlardan birinin Paleolitik Çağ’a ait 800 bin yıllık Yarımburgaz Mağaraları olduğu belirtildi. Kanal İstanbul mağaranın yakınından geçiyor ancak alana doğrudan zarar vermiyor. Ancak peyzajın bozulmasıyla mağaralarda doğabilecek riskler çalışmalar kapsamında hesaplanacak. Ayrıca kültürel sit alanlarının varlığı tespit edilirken, bu yapıların değerlendirilerek proje koridorla ilişkileri çalışılmaya başlandı.

45 kilometrelik proje
Kanal İstanbul projesi, 45 kilometre uzunluğunda olacak. Proje Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu koridorunda hayata geçirilecek.

800 bin yıllık geçmiş
Çlgın proje kapsamında etki çalışması yapılan en önemli alanlardan biri ise 800 bin yıllık tarihi bulunan Yarımburgaz kalıntıları. Kanal İstanbul'un doğrudan geçiş güzergahında yer almamasına rağmen, yakınından geçmesiyle peyzajın değişmesi riskinin yaratacağı etkiler şimdiden çalışılmaya başlanılırken, alan da proje kapsamında korumaya alınacak.

Reklam Goruntulenme Bolumu