İstanbul Modern: Bir Yılda 500 Bin Ziyaretçi



Kısa sürede gündelik yaşamla kültürün buluştuğu dinamik bir mekân haline gelen İstanbul Modern'i bir yılda 500 bin kişi gezdi. Müze, haziranda Venedik Bienali'ni İstanbul'a taşıyacak. Birinci yılını kutlayan İstanbul Modern, süreli ve sürekli sergileri, kütühpanesi, video bölümü, restoranı, sineması ve hediyelik eşya dükkanıyla kısa sürede gündelik yaşamla kültürün buluştuğu, dinamik bir kültür merkezi olmayı başardı. Yıllardır özlemi duyulan bir modern sanat mekânı olarak 14 Aralık 2004'te açılan İstanbul Modern'i bir yılda 500 bin kişi gezdi. 'Fikret Mualla: Retrospektif', 150 bin ziyaretçiyle en çok ilgi gören sergi oldu.

Müzeye gösterilen ilgi, İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı'nı da şaşırtmış. Durağan müze anlayışını kırarak yaşayan, dinamik müzecilik anlayışını oluşturmaya çalıştıklarını belirten Eczacıbaşı, "Halkımızın böyle bir iletişim platformuna gerçekten ihtiyacı varmış, bunu pusetteki bebeğiyle ya da ailenin büyüğüyle birlikte gelenlerle gördük. Türkiye'de böyle bir gündem oluşturmasını bekliyorduk ama dünya basınında umduğumuzun çok üzerinde yer aldık" diyor.

Türkiye'de yazılı basında 2 bin 200, televizyonlarda 600 habere konu olan müzeye yabancı medya da çok geniş yer verdi. New York Times, Herald Tribune, Financial Times, L'Express, The Independent, The Guardian, The Times, Le Monde, Die Welt, The Art Newspaper, USA Today, Newsweek gibi prestijli gazete ve dergiler ile ABD ve Avrupa'nın belli başlı televizyonlarında haber olan İstanbul Modern, Avrupa Birliği sürecinde Türkiye'nin Batı'ya dönük yüzünün simgesi olarak yansıtıldı, New York'un MoMA, Bilbao'nun Guggenheim, Paris'in Centre Pompidou'suyla aşık atabileceği vurgulandı.

Yakında İKSV bünyesinden ayrılarak bağımsızlığını ilan edecek müzenin, 2006 yılı programı da hayli zengin. Geçen hafta açılan müzenin ikinci sürekli sergisi 'Kesişen Zamanlar' başlığını taşıyor. Sergide, 200 resim yer alıyor.

Müze, 15 Ocak'a kadar sürecek 'Çekim Merkezi' sergisinin ardından belki de bugüne kadar Türkiye'de açılmış en kapsamlı heykel sergisine ev sahipliği yapacak. 'Modern Türk Heykeli'nden Bir Seçki' başlıklı sergi, 1950-2005 tarihleri arasını kapsıyor. 9 Şubat'ta açılacak sergi Ali Hadi Bara, Osman Dinç, Ferit Özşen, İlhan Koman, Zühtü Müridoğlu, Kuzgun Acar, Azade Köker gibi isimler eşliğinde Türkiye'deki heykel sanatının 50 yıllık süreçteki anlayış ve uygulayış farklılıklarını ortaya koyacak.

İstanbul Modern haziran ayında ise Venedik Bienali'ni İstanbul'a taşıyacak. Küratörlüğünü Rosa Martinez'in yapacağı 'Venedik-İstanbul' sergisinde Jennifer Allora&Guillermo Calzadilla, Semiha Berksoy, Subodh Gupta, Paloma Varga Weisz, Joana Vasconcelos gibi sanatçıların eserleri yer alacak. Sergi, İstanbul'daki sanatseverlere Venedik Bienali'ni Venedik dışında görebilme fırsatı vermekle kalmayacak, aynı zamanda uluslararası çağdaş sanatla ilgili 70'lerden bugüne uzanan kapsamlı bir dönemi tanıma olanağı da verecek.

Perşembe günleri bedava gezilebilen ve caz konserlerine ev sahipliği yapan müzede 2006'da açılacak fotoğraf sergileri ise 'Cumhuriyet'in Işığında-Othmar Pferschy Fotoğrafları', François-Marie Banier, 'Magnum Gözüyle Türkiye' olacak.

Modern'i gezenlerin yüzde 69'u kadın
Araştırma Şirketi Plus Remark'ın yaptığı değerlendirmeye göre İstanbul Modern ziyaretçilerinin yüzde 69'unu kadın. İstanbul Modern'in ziyaretçi profilinde meslek gruplarının dağılımı ise şöyle: Profesyonel meslek sahipleri (mühendis, mimar, avukat, doktor vb.) yüzde 30, öğretmen/ akademisyenler yüzde 13, sanatla uğraşanlar yüzde 10, öğrenciler yüzde 10, diğer (ev hanımı, serbest meslek sahibi, reklamcı, emekli, turizm rehberi vb.) yüzde 26. İstanbul Modern'i bir kez ziyaret edenler yüzde 66 iken, ikinci kez ziyaret edenler yüzde 17. Ziyaretçilerin yüzde 80'inin İstanbul Modern'i beğendiği, yüzde 53'ünün iyi vakit geçirdiği, yüzde 53'ünü de müzeyi öğretici bulduğu ortaya çıktı.

www.istanbulmodern.org
Tel: 0212 334 73 00