İstanbul’daki Göç Sorunları AB Desteğiyle Çözülecek



Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’da göç nedeniyle oluşan sosyo-ekonomik sorunları çözmek için AB desteğiyle DPT koordinasyonunda gerçekleştirilecek bir projeye imza atıyor. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Katlım Ortaklığı Belgesi çerçevesinde ‘Ön Ulusal Kalkınma Planı’nda belirlenen stratejileri gerçekleştirmek için her yıl Mali İşbirliği Programı yapıyor. Bu kapsamda hazırlanan 2006 Mali Yılı Programı’nda Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) koordinasyonunda “İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illerinde göç nedeniyle oluşan sosyo-ekonomik entegrasyon sorunlarının çözümüne yönelik” bir proje hayata geçiriliyor.

AB desteğiyle 2006 yılında başlanacak ve 36 ay sürecek olan çalışma İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa illerinin Büyükşehir Belediyeleri tarafından yürütülecek. Program, 31 Ekim 2005 tarihinde Ankara’da DPT Müsteşarlığı binasında yapılan bir toplantıyla bu belediyelerin yetkililerine tanıtıldı. 53 milyon Euro bütçeli projenin 43 milyon Eurosunu AB, 10 milyon Eurosunu da DPT karşılayacak.

İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri ve Tanıtım Müdürlüğü’nün yürüteceği proje kapsamında, ilk olarak pilot bir ilçe seçilerek göç olgusuyla ilgili veri toplanacak. Akademik destek alınarak elde edilecek veriler sonucunda bir eylem planı hazırlanacak ve uygulamaya geçilecek.

Göç sorunları eğitim, kültür ve spor gibi aktivitelerle aşılacak
İstanbul’da göçün oluşturduğu olumsuzluklar, altyapı, eğitim ve sağlık başlıkları altında özellikle kadınlara, çocuklara, gençlere ve diğer dezavantajlı kişilere yönelik eğitim, kültür, sağlık, spor gibi aktivitelerle aşılacak.

Altyapı başlığı altında; rehabilitasyon-kültür ve eğitim ile yeni spor merkezleri inşa edilecek, yerel kütüphaneler kurulacak, varolan kütüphaneler restore edilecek ve network sistemi kurulacak.

Eğitim başlığı altında gençlere ve dezavantajlı vatandaşlara sağlık, ilk yardım, hijyen eğitimleri verilirken, kadınlara bu eğitimlerin yanında çocuk bakımı ve meslek becerilerinin geliştirilmesi yönünde eğitimler de verilecek.

Sağlık başlığı altında ise; gezici sağlık üniteleri sağlanacak, ilaç kullanım rehabilitasyonu yapılacak, ayrıca genel sağlık, okullarda diş bakımı ve kadınlara yönelik aktivitelerde psikolojik destek eğitimleri verilecek.

Proje göç eden vatandaşları İstanbul’a adapte edecek
Projeyi hayata geçirmek için tüm belediye birimleriyle birlikte hareket edeceklerini belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi AB İlişkileri ve Tanıtım Müdürü Av. Tarık Yusuf Uçar, Bilgi Üniversitesi Göç Merkezi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile görüşmeler yaparak hazırlayacakları proje teklifini 24 Kasım tarihinde DPT’ye ileteceklerini söyledi.

Tarık Yusuf Uçar, “2006 yılında uygulamaya konulacak çalışmayla, göç nedeniyle oluşan plansız yerleşim ve çevre gibi olumsuzlukların sosyo-ekonomik hayata olan yansımalarını düzeltmeyi ve yerel kapasite oluşturmaya yardımcı olmayı hedefliyoruz. Bu amaçla özellikle çocuklar, kadınlar ile diğer dezavantajlı kişilere yönelik eğitim, sağlık, spor alanları gibi hizmetlerle, bu vatandaşların şehir kültürüne ve iş yapısına adapte olmaları sağlanacak” dedi.