Kanalizasyon Sorunu Kalkınmayı Baltalıyor



Mayıs 2000'de 189 liderin katıldığı zirvede ilan edilen 'bin yıl kalkınma hedefleri'nden ikisi, insanların en temel ihtiyaçlarından olan temiz su ve kanalizasyonla ilgiliydi. Amaç, 2015'e kadar temiz su ve kanalizasyona erişimi olmayan insanların sayısını yarı yarıya azaltmaktı. BBC Türkçe'nin haberine göre, merkezi Londra'da bulunan Water Aid adlı yardım kuruluşunun 19 Kasım'daki 'Dünya Tuvalet Günü' dolayısıyla yayımladığı rapora göre Sahra çölünün güneyindeki Afrika ülkelerinde temiz su ve kanalizasyon sorunu, gayri safi hasılanın yüzde beşine mal oluyor. Bu, Afrika ülkelerinin Batılı ülkelerden aldığı yardımların toplamına eşit.

Sorun daha da büyüdü

Birleşmiş Milletler Su Örgütü'nün Başkanı Dr. Zafer Adil, hedefler için sadece dört yıllık bir süre kalmasına karşın, sorunun 2000'dekine kıyasla daha da büyüdüğünü söyledi. Adil, "Kanalizasyon altyapısı çalışmaları, nüfus artışınının hızına yetişemiyor" dedi. 2006'da 2,5 milyar insanın standart kanalizasyon sistemine erişimi olmadığı hesap ediliyordu. 2008'deki tahminlere göre bu kişilerin sayısı 100 milyon artarak 2,6 milyara çıktı.

İshalden ölümler

İshal, Afrika'daki çocuk ölümlerinin en büyük nedeni. Ölümlerin yüzde 88'i kanalizasyon sorunuyla ilişkilendiriliyor. Water Aid'den Barbara Frost'a göre, sorun en fazla kadınları ve kız çocuklarını ilgilendiriyor. Frost, "Onlar etkileniyor çünkü, suyu onlar taşıyor, çocuklar dışkı ve idrar karışan su nedeniyle ishal olunca onlar bakıyor. Su taşıdıkları ve hasta baktıkları için çalışamıyorlar. Okullarda yeterli kanalizasyon altyapısı olmadığı için kız çocukları ergenlik çağına gelince okuldan ayrılmak zorunda kalıyor" diyor. Barbara Frost, binyıl kalkınma hedeflerinin birbirleriyle bağlantılı olduklarına dikkat çekerek, "Eğer gerekli kanalizasyon altyapınız yoksa herkes için ilköğretim hedefine ulaşamazsınız. Kadın erkek eşitliğini ilerletemezsiniz, kadını güçlendiremezsiniz, çocuk ölümlerini azaltamazsınız." diye konuşuyor.