‘Kanserli Köy’ Taşındı Köylüleri Yeni Korku Sardı



Milliyet'in haberine göre, hikâyesi 40 yıl önceye dayanan ve ‘Kanserli köy’ olarak bilinen Nevşehir’in Tuzköy, Karain, Sarıhıdır köylerinden, binlerce ölüm yaşanması üzerine bölge halkının evleri incelenmeye başlandı. Bölge halkının yaşadıkları evlerin yapımında kullanılan kaya tüflerinin içindeki minerallerin ‘mezotelyoma’ya (asbestin yol açtığı akciğer zarı kanseri) neden olduğu ortaya çıktı. Evlerin zemininde de bu madde tespit edilince 3 kanserli köyün taşınması gündeme geldi.

İlk olarak nüfusu en fazla ve ölüm oranı en yüksek olan Tuzköy’ün taşınması için çalışmalara başlatıldı ve 7 sene önce köyün 300 metre ilerisine yeni evler inşaat edildi. A ve B bölgesi olmak üzere ikiye ayrılan Tuzköy’de öncelikle A bölgesinde yaşayan kişilerin yeni köye taşınması düşünülmüş ancak yapılan ev sayısı yetersiz kalınca bazı köylüler riskli olduğu belirtilen evlerinde oturmaya devam etmek zorunda kalmıştı. Karain Köyü’nde ise uzun zamandır yapılması çalışılan evlerin inşaatı tamamlandı ve köylüler yeni evlerine taşınmaya başladı. Ancak köylülerin en büyük derdi yeni evlerinin parasını nasıl ödeyecekleri.

‘Açıkta kalan yok’

163 kişinin yaşadığı Ürgüp’e bağlı Karain Köyü Muhtarı Mevlüt Özata, yeni köyün 8 kilometre uzakta olduğunu belirterek, “Bu çevrede akciğer zarı kanseri en yaygın hastalık. Bu hastalık yüzünden köyümüzde şu ana kadar 500 kişi öldü. Bu yüzden köy halkı da taşınmak istiyordu. Köydeki konut sayısı kadar yeni yere ev yapıldı. Kimse evsiz kalmadı” dedi.

Anneannesini ‘mezotelyoma’ yüzünden kaybeden Hasan Tural da 47 yıl sonra yeni köye taşınmış ama evlerden memnun olmadığını söylüyor. “Benim orada dedemden kalma 8 odalı evim vardı ama burada 2 odalı bir evde yaşıyorum” diyen Tural, fiziki şartlarda sıkıntılar yaşandığını ve okulun uzak olmasının da kendilerini zorladığını anlatıyor.

‘Ne kadar ödeyeceğiz?’

Karain Köyünde yaşayan ve ailesinde bir kişinin bu hastalıktan öldüğünü söyleyen 18 yaşındaki Bekir Türkoğlu da, “Ürgüp bölgesinde yapılan evleri para karşılığında verdiler. Ev için ne kadar vereceğimizi bilmiyorum. Bize iki sene para vermeden oturacağımız söylendi ondan sonra ödeme planı çıkarılacakmış” diye konuştu.