Kanun, Yönetmelik, Standart Tamam; ya Teşvik?



5 Aralık’ta yürürlüğe giren 'Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği' gereğince 'Enerji Kimlik Belgesi' zorunlu oldu. Artık yapılan her bina bu yönetmeliğe göre projelendirilmek zorunda ve belediyeler bu sürecin başlangıcında yeni binaların ısı yalıtımı projelerinin uygunluğunu denetleyecek. Uygulama ilk etapta yeni binalar için zorunlu, ama mevcut binalarda da 2 Mayıs 2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi alınması gerekliliği bulunuyor. Enerji Kimlik Belgesi'yle birlikte ısı yalıtımı da zorunlu oldu, ama tüketicileri yalıtıma yönlendirecek finansal teşvikler hala eksik. Yalıtım için hala yüzde 18 KDV uygulanıyor; devlet, yalıtım kredileri üzerinden vergi ve fon alıyor.

Yalıtımda 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu hale gelmesinin en başta ısı yalıtımını zorunlu kıldığını belirtti ve sektördeki büyüme rakamlarının yükseleceği tahmininde bulundu. Ulu, yalıtımsız konutların yalıtımlı hale gelmesinin ısı yalıtımı sektörü için ortalama 50 milyon dolarlık pazar ve 40 bin kişilik istihdam artışı anlamına geldiğini açıkladı.

Kimliği olmayan bina ruhsat alamayacak!

Enerji Kimlik Belgesi’nin yeni binalara proje eki olarak hazırlanması ve belediyeye sunulması gerekiyor. Belediyeler, belgenin yönetmeliğe uygun hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol edecek ve ona göre inşaat izni verecek. Yapım sırasında da binanın yönetmeliğe uygun projesine göre yapılıp yapılmadığından yapı denetim firmaları sorumlu olacak. Şayet yönetmeliğe aykırı uygulama yapıldığı tespit edilirse, binaya yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek.

Finansal teşvikler eksik

Enerji Verimliliği Kanunu, TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği ve Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince ısı yalıtımı yasal olarak da zorunlu. Yalıtımı zorunlu kılan kanun, yönetmelik, standart ve mevzuatlar tamam, ama uygulamayı destekleyecek ve kolaylaştıracak finansal teşvikler eksik… Tüketicilerin bütçesine, ülke ekonomisine ve çevreye büyük katkılar sağlayan ısı yalıtımının maliyet olarak görülmemesi gerektiğini belirten XPS Derneği Başkanı Kubilay Ulu, en başta yalıtım ürünleri ve uygulamalarındaki KDV’nin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ayrıca devlet desteğiyle Avrupa’daki mortgage benzeri, maksimum 0 ila 0.5 aylık faiz oranlı ve uzun vadeli yalıtım kredisi sağlanmasının da aciliyeti üzerinde duran Ulu, bu konuda Türkiye’nin gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldığını söyledi. Isınmak için Almanya’dan bile 10 kat fazla enerji tükettiğimizi bildiren Ulu, “Bugün Almanya’daki konutlarda yüzde 90’lara varan enerji tasarrufu sağlanıyor, bizse hala 15 milyon konutun yalıtımsız olduğunu konuşuyoruz. Almanya’da konutlarda enerji verimliliği uygulamaları için alınan kredilerin bir kısmı hibe edilirken kalan kısım da 30 yıla varan vadelerle ve düşük faizlerle ödeniyor bizse vergilerin altında eziliyoruz” dedi.

Isı yalıtımı maliyetini birkaç yılda amorti ediyor

Isı yalıtımının binanın yapım aşamasında bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü ila 5’i kadar maliyeti var. Mevcut binalara sonradan yalıtım yaptırmanın maliyeti ise yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL. Yani 100 metrekarelik bir daire için 3 bin ila 4 bin TL arasında… Isı yalıtımı, gerek kış gerekse yaz aylarında faturalarda sağlanan ortalama yüzde 50 düşüşle maliyetini birkaç yılda amorti ediyor ve bina ömrü boyunca tasarrufa imkân yaratıyor.