Kanuni’nin Mahallesi Yenileniyor

Trabzon’da Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu mahalle olan Ortahisar’ın bir bölümü ‘Turistik Amaçlı Özel Planlama Alanı’ olarak yeniden düzenlenecek.

Ortahisar’daki eski Türk evleri, geleneksel mimari tarzını yansıtmaları, fonksiyonellikleri ve estetikleriyle ön plana çıkıyor.

Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Öncel Koç, Trabzon’u 1461’de Fatih Sultan Mehmet’in, Osmanlı topraklarına kattığını hatırlatarak, “Yavuz Sultan Selim, şehzadeliği sırasında Sancak Beyi olarak şehirde bulunur. Sonradan Kanuni unvanını alacak olan oğlu Sultan Süleyman da burada doğar” dedi.
Kanuni Sultan Süleyman’ın doğduğu mahalle olarak kabul edilen Ortahisar’daki eski Türk evlerinin, bir yandan kentsel konumlarıyla diğer yandan mimarileriyle dikkate değer olduklarını kaydeden Koç, “Eski Türk evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. Bunun için burada 10 bin metrekarelik alan,”Turistik Amaçlı Özel Planlama Alanı” olarak düzenlenecek. Alanda en küçük ayrıntısına kadar çevre düzenlemesi yapılacak. Ayrıca, Yavuz Sultan Selim’in bir heykeli ile insanların soluk alabileceği gezi alanları yapılacak” diye konuştu.
Projenin hayata geçmesiyle Trabzon’un çehresinin büyük oranda değişeceğini kaydeden Koç, “Çalışmalara bu yıl içinde başlanması planlanıyor” diye konuştu.