Kanunsuzlukları ile Övünsünler




























Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 13 Haziran 2006 tarihli gece yarısı operasyonu ile Cumhuriyet'in ilk sanayi tesislerinden olan ve 1929 yılında inşaa edilen “endüstri mirası” Havagazı Fabrikası, mahkeme kararına rağmen Büyükşehir Belediyesi iş makineleri tarafından göz göre göre yıkılmaya devam ediyor.

26 Mayıs 2006 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından, Cumhuriyet döneminin özgün yapılarından Havagazı Fabrikası'nın tescili kaldırıldı.

13 Haziran 2006 Salı gecesi sessiz sedasız başlatılmış olan Cumhuriyet Dönemi mirasımızın katliamı, Büyükşehir Belediyesi iş makinelerinin gelmesi ile başladı.




13 Haziran 2006 saat:19.00
Geceyarısı operasyonunun kanunsuz olduğunu belirtmemize rağmen durdurulmuyor. Yıkım kararını ısrarla istemimize rağmen, EGO Genel Müdürü olduğunu beyan eden bir yetkili, bizlere hiçbir belge göstermek zorunda olmadığını iddia ediyor. Alana girişimiz engelleniyor….

Koruma Kurulu, kararının hukuksuz olduğunu anlıyor
14 Haziran 2006 tarihinde yapılan basın açıklaması ile birlikte, Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Şubemizi olağanüstü toplantıya davet ediyor. Yapılan olağanüstü Koruma Kurulu Toplantısı'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Hukuk Müşavirliği'nden katılan yetkili Koruma Kurulu'nu yargı kararlarının aksine bir karar almalarını uyarıyor.




Yargı kararına rağmen Koruma Kurulu, aldıkları kararın yerinde olduğunu, “Korumaya değer birşey görmediklerini” belirtiyor. Aynı toplantıda yıkımın durdurulmasına, ancak binanın tescilinin kaldırılmasının bir sonraki toplantıda görüşülmesine karar veriliyor.

Kanunsuzluk devam ediyor
Koruma Kurulu'nun almış olduğu yıkımı durdurma kararına rağmen, yıkım durdurulmuyor. Bir kültür mirasımız daha açıkça ve hunharca katlediliyor.

15 Haziran 2006
Alınmış onca yargı kararı, yapılan onca uyarı belediye yetkililerini, Koruma Kurulu'nu durdurmaya yetmiyor.