Kapadokya'da Seramikler artık Dumansız Fırında Pişirilecek



Foto: Murat Asil

Avanos'a Japon ustaların yaptığı ve Japonya'da daha yaygın kullanımı olan dumansız Anagama fırının tanıtımı yapıldı. Çalıştay şeklinde organize edilen tanıtıma, üniversitelerin güzel sanatlar fakültelerinden çok sayıda akademisyen katıldı. Avanos'taki fırının sahibi seramik sanatçısı Tülin Özyurt, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olduğunu ve yüksek lisans tezi konusunun dumansız seramik fırınıyla, Japonların geleneksel kül sırlı seramikleri olduğunu ve yüksek lisansını tamamladıktan sonra Avanos'a yerleşerek dumansız seramik fırınını, fırının tasarımcısı Masakazu Kusakabe ile inşa ettiklerini söyledi. Fırının en önemli özelliğinin dumansız oluşu nedeniyle çevreye çok az zarar verdiğini belirten Özyurt, ''Isıyı içinde çok iyi kamufle edip yaydığı ve odunu içinde tam yakabildiği için diğerlerinden farklı. Daha az enerjiyle daha fazla ısı elde edebiliyor'' dedi.
    
Türkiye'de bir ilk
    
Avanos'taki diğer fırınların en fazla 900 dereceye kadar çıktığını, Anagama fırınında ise ısının bin 300 dereceye kadar çıkabildiğini kaydeden Özyurt, Avanos'ta yüksek dereceye dayanıklı çamurları pişirmenin daha kolay olduğunu ve hiç sır kullanmadan kendiliğinden sırlı ürünler üretmek için bu fırını kurduklarını ifade etti. Anagama fırınında seramiklerin yüksek ısıya bağlı olarak külde kendiliğinden sırlandığını anlatan Özyurt, bu tarz bir fırının Türkiye'de ilk olduğunu dünyada da sınırlı sayıda bulunduğunu, dumansız fırına 4 gün boyunca yükleme yapılabildiğini söyledi.
    
Avanos'taki fırını inşa eden seramik ustası Japon Masakazu Kusakabe de, bu yıl Anagama fırınını büyük bir sempozyum düzenleyerek tanıtmak ve çalışmalarını insanlarla paylaşmak istediklerini belirterek, ''Japonya'da seramik geleneği binlerce yıl öncesine dayanıyor ve insanlar seramiği günlük hayatlarında yaygın olarak kullanıyorlar. Günümüzde odunla pişirim biraz daha az, dolayısıyla gaz ve elektrikli fırınlarda pişirim yapılıyor. Kapadokya'nın ayrı bir özelliği odunla seramik pişiriminin devam ediyor olmasından dolayı bu fırını burada kurduk. Daha çok yaygınlaşmasını istiyorum'' dedi.
    
Öte yandan, fırın tanıtımı için düzenlenen çalıştay sonunda elde edilen gelirin Japonya'da depremden ve tsunamiden etkilenen insanlara gönderileceği bildirildi.