Kapadokya’nın ‘Kırkgöz’ü

Kapadokya’nın “batı kapısı” olarak nitelendirilen “Kırkgöz Yeraltı Şehri” benzerlerinden ayrılan özellikleriyle dikkat çekiyor.

Aksaray’ın Gülağaç İlçesi’ne bağlı Saratlı Beldesi’nde bulunan 3 katlı yeraltı şehri, 40 odalı olması nedeniyle Kırkgöz adını aldı. 7 katlı olduğu düşünülen şehirde, kilerler, tuvaletler, banyolar, uzun koridorlar, havalandırma bacaları ve depolar bulunuyor.

Saratlı Beldesi Belediye Başkanı Muharrem Kaplan, yüzlerce kilise, şapel ve kaya oyma mağaraları ile Kapadokya’nın önemli bir parçası olan Aksaray’da birçok yeraltı şehri bulunduğunu söyledi. Bu konuda, Ortodoksluğun yayıldığı yer olan Güzelyurt’un başta geldiğini dile getiren Kaplan, Saratlı’nın da tarihi ve kültürel zenginlikleriyle Kapadokya’nın “Batı kapısı” olarak nitelendirildiğini bildirdi.
Özellikle “Kırkgöz Yeraltı Şehri”nin benzerlerinden ayrılan özellikleriyle dikkat çektiğini belirten Kaplan, şunları kaydetti: “7. yüzyılda Hasan Dağı’ndaki volkanik hareketleri sonucu oluşan tüflerin kolay kazılması nedeniyle yapılan Kırkgöz, o dönemde Hıristiyanların Romalı yönetiminin baskısından korunmak için inşa ettiği bir yeraltı şehridir. Yaklaşık 7 yıl önce başlayan çalışmalar kapsamında Kırkgöz’ün 3 katlık bölümü turizme açıldı. 40 odalı olması nedeniyle yeraltı şehrinin adı Kırkgöz oldu. Oda sayısı bu kadar fazla olan başka bir yeraltı şehri yok.”

10 BİN KİŞİLİK İNŞA EDİLDİ
Kırkgöz’ün kilerler, tuvaletler, banyolar, uzun koridorlar, havalandırma bacaları ve depolar gibi birçok bölümü bünyesinde bulundurduğunu vurgulayan Kaplan, “Saratlı Beldesi’nin altındaki büyük şehirde şarap imalatı için özel bölümler ve ahırlar bile var. 10 bin kişilik inşa edilen şehir, geçmişte dışarı çıkılmadan aylarca yaşama olanağı sunuyordu” dedi.
Kırkgöz’ün içinde su kuyuları bile bulunduğunu ifade eden Kaplan, o dönemlerde yerin altına, binlerce kişinin günlerce saklanarak, yaşamını normal şekilde sürdürebileceği şehrin yapılmasının düşündürücü olduğunu anlattı.
Kırkgöz’deki inşanın ziyaretçileri adeta büyülediğini belirten Kaplan, “Yeraltı şehrinin şimdilik 3 katı açıldı. Açılan bölümünde 40 oda bulunuyor. Bu şehrin devamı var. 7 kata kadar olduğu düşünülüyor. Bu katlarda da birçok farklı bölümlerin çıkması bekleniyor. Kırkgöz’ün tamamının açılması çok maliyetli olduğu için şimdilik bekliyor” diye konuştu.
Saratlı ve Kırkgöz’ün şimdilik turizmden hakettiği payı alamadığını vurgulayan Kaplan, yapacakları tanıtımlarla daha fazla turisti bölgeyeçekmeye çalışacaklarını sözlerine ekledi.