Kapadokya'nın On Bin Yıllık Tarihi Aksaray Müzesi’nde



Fotoğraf: Murat Öner Taş

Kapadokya tarihine ışık tutan önemli arkeolojik ve etnografik eserlerle, beyin ameliyatı yapılmış kafatası ve mumyalara sahip olan Aksaray Müzesi'nde, yeni teşhir düzenlemesiyle Kapadokya'nın 10 bin yıllık tarihinin sergileneceği bildirildi.

Aksaray Müze Müdür Vekili Fahri Ayçin, 2006 yılında turizme açılan Aksaray Müzesi'nde Kapadokya Bölgesi içinde yer alan Aksaray'dan çıkartılmış 13 bin civarında arkeolojik ve etnografik eserin bulunduğunu söyledi.

Aksaray Müzesi'ndeki eserlerin ziyaretçiler için daha etkileyici olması amacıyla yeni teşhir düzenlemesi yaptıklarını belirten Ayçin, ''Aksaray'daki kazı bölgelerinin başkanlarıyla birlikte ekim ayı başında başlattığımız yeni teşhir düzenlemesi kasım ayı içerisinde sona erecek'' dedi.

Yeni teşhir düzenlemesiyle birlikte müzenin iki katında sergileme yapılacağını kaydeden Ayçin, şunları ifade etti:

''Müzenin birinci katında arkeolojik eserler sergileniyor. Kapadokya'nın bilinen ilk köyü olan 10 bin yıllık tarihe sahip Aşıklı Höyük, Güvercinkayası, Acemhöyük ve Musular kazı alanları için birer salon oluşturduk. Bu salonların hepsinde yaptığımız canlandırmalarla, Kapadokya'nın 10 bin yıllık tarihini anlatmak istedik. Canlandırmalarla tematik bir sergileme yapıldı. Ölü gömme, mutfaklar, ocak, odalar canlandırılırken, geçmişte bölgede yaşayan ve nesli tükenmiş hayvanlara ait fosilleri de sergiledik. Daha önce depoda tutulan bazı eserlerde sergilenecek. Kazı bölgelerine ait fotoğraflarla birlikte müzeyi ziyaret edenler bölge tarihi konusunda daha fazla bilgiye sahip olabilecekler. Ayrıca Aşıklı Höyük'te çıkartılan 10 bin yıl öncesine ait dünyanın bilinen ilk ameliyatlı kafatasını daha dikkat çekici hale getirdik''.

Mumyalar 2. katta

Müzenin ikinci katının da turizme açılacağını vurgulayan Ayçin, ''Aksaray Müzesi'nin ikinci katında etnografik eserlerle mumyalar sergilenecek. Mumyaları daha önce ilk katımızdaki mumyalar salonunda sergilemekteydik. Yeni getirilen mumyalarla birlikte tüm mumyalarımız 2. kattaki mumyalar salonumuzda ziyaretçilerle buluşacak'' dedi.

Aksaray Müzesi'nin Kapadokya'ya gelen turistleri cezbedeceğini belirten Ayçin, şöyle devam etti:

''Aksaray Müzesi, kazı bölgelerine ait canlandırmalarla Kapadokya'nın 10 bin yıllık tarihine ışık tutuyor. Mumyalar ve bunlara ait eşyalar, dünyanın bilinen ilk beyin ameliyatlı kafatası, kazı bölgelerine ait yaşam göstergeleri turistlerin her yerde göremeyecekleri eserler. Tüm bu eserler Kapadokya'ya ait. Bizim hedefimiz Antalya, Konya ve İstanbul üzerinden Kapadokya'ya gelenlerin Aksaray Müzesini ziyaret etmesi. Önümüzdeki yıllarda tanıtımlarla birlikte müzemizin ziyaretçi sayısının da artmasını hedefliyoruz''.

Ayçin, Aksaray Müzesi'nin bahçesinde ise küp ve diğer tarihi eserlerin sergilendiğini sözlerine ekledi.