Kapadokya’ya Açık Hava Müzesi Yapılıyor



Geçmiş dönemlerde Ortodoks Rumların, Müslüman Türklerle birlikte yaşadığı Ürgüp’ün Mustafapaşa beldesi son dönemlerde Kapadokya turizminde önemli destinasyon merkezlerinden biri olmaya aday. Tarihi, kültürel değerleri ve kendine özgü mimarisi ile bölgeye gelen turistlerin uğrak yerleri arasına girmeye başlayan Mustafapaşa’da, tarihi yapılar ziyarete açılırken, içinde kaya oyma kiliseler, yer altı şehiri, ipekböcekçiliği binası, peribacaları oluşumlarını barındıran Manastır Vadisi’nin açık hava müzesi olarak turizme kazandırılması için çalışmalar devam ediyor.

Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, beldelerinin 1 kilometre güneyinde 80 bin metrekarelik alanı kapsayan Manastır Vadisi’ni Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesi olarak turizme kazandırmak için çalıştıklarını söyledi.2009’da Manastır Vadisi Açıkhava Müzesi Projesi'ni hazırladıklarını ve 2012'de de projelerinin Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından onaylandığını kaydeden Ak, “Manastır Vadisi bundan önceki yıllarda bir harabeyi andırıyordu. Hazırladığımız projeyle burayı açık hava müzesi olarak tescilledik ve ayağa kaldırmaya başladık ” dedi.

Ak, projelerinin onaylanmasının ardından ilk olarak Aziz Nicola Manastırı’nın restorasyonunun tamamlandığını ve 27 Mayıs 2012’de Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da katılımıyla açılışını gerçekleştirdiklerini ifade etti.

"Kapadokya’ya çok iddialı bir turizm merkezi kazandıracağız"

Manastır Vadisi’nde bulunan diğer kiliselerin de restorasyonuna başlanacağını ifade eden Ak, şunları kaydetti: “Manastır Vadisi, içinde toplam 5 kilise, 1 yeraltı şehri ve monolitik yapısıyla peribacası oluşumlarının rahatlıkla görülebileceği bir bölge. Şu anda 2 projemiz devam ediyor. Biri Aziz Yoannis Prodromos Kilisesi’nin rölöve ve restorasyon çalışması. İkincisi çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapacak açık hava müzesinin giriş kısmında özellikle günü birlik ziyaretçilere hizmet edebilecek restoran, satış alanları gibi sosyal donatı projeleri. Yürüyüş yollarımızın çoğunu tamamladık. Bu proje bittiğinde Kapadokya’yı ziyaret eden turistlerin çoğu Manastır Vadisi’ni de gezmeden gitmeyecektir. Çalışmalar tamamlandığı zaman Kapadokya’ya çok iddialı bir turizm merkezi kazandırmış olacağız."

Diğer kiliselerin de projeleri onaylandıkça maddi imkanlar çerçevesinde restorasyonlarını yaptıracaklarını anlatan Ak, 2-3 yılda bu çalışmayı tamamlayarak Manastır'ın her yerini turizme kazandırmak istediklerini vurguladı.Manastır Vadisi’ni yakın zamana az sayıda bireysel olarak gelen turistlerin ziyaret ettiğini dile getiren Ak, "Aziz Nicola Manastırı’nı restore ettikten sonra Göreme’ye gelen tur otobüsleri buraya da uğramaya başladı. Vadi yüzde 30’luk kısmıyla turizmin hizmetine girdi. Özellikle de Yunanistan’dan burayı ziyarete geliyorlar. Tamamı turizme açıldığında Kapadokya’da çok büyük bir alanı turizme kazandırmış olacağız ki o süreçte 500 bin turistin burayı ziyaret edeceğini düşünüyoruz” diye konuştu. Manastır Vadisi’nde geçmişte Anadolu’da ipekböcekçiliğinin merkezi konumunda olduğunu ifade eden Ak, bugün yıkık durumdaki ipekböcekçiliği binasını da bu kapsamda vadiye tekrar kazandıracaklarını vurguladı.