Kapalı Mekan Kirliliği, Kansere Davetiye Çıkarıyor

Kapalı mekanlardaki kirliliğin yarattığı kanserojen etkilerin ciddi boyutlara ulaştığı bildirildi.

Çevresel Koruma Ajansı (EPA) bulgularına göre, bazı kimyasallar kapalı mekanlarda açık havaya oranla 70 kat daha fazla bulunuyor. Az gelişmiş ülkelerde ev içi şartların yetersizliğine bağlı olarak, kapalı mekan kirliliğinden daha çok kadınlar etkileniyor.

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asuman Akdoğan, belli bir kaynaktan atmosfere bırakılan kirleticilerin, havanın doğal bileşimini bozarak onu canlılara ve eşyalara zarar verecek bir yapıya dönüştürmesinin hava kirliliği olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Prof. Dr. Akdoğan, hava kirliliği yaratan etkenlerin başında sanayileşme ve kentleşmenin geldiğine işaret ederek, “Kentler, gerek ısınma, ulaşım ve atıklardan kaynaklanan, gerekse de yanlış yer seçimi ve yapılaşma gibi hatalardan dolayı hava kirliliğine neden olmaktadır. Sanayileşme de hava kirliliğini olumsuz etkilemektedir” dedi.

ÖNEMLİ HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR
Prof. Dr. Asuman Akdoğan, dış çevrede yaşanan hava kirliliğine, son yıllarda kapalı mekanlarda yaşanan hava kirliliğinin de eklendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Yarattığı ciddi sorunlar dikkate alındığında bu konu çok daha fazla önem kazanmaktadır. Sigara, kullanılan ev araçları, deodorantlar, yapı malzemelerin içerdiği aspes, kloroform gibi kimyasallardan kaynaklanan kirlilik, yarattığı kanserojen etkilerle çok daha ciddi hale gelmiştir. Çevresel Koruma Ajansı (EPA) bulgularına göre, bazı kimyasallar kapalı mekanlarda açık havaya oranla 70 kat daha fazla bulunmaktadır. Bu durum, insanların kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmesinden dolayı önemli hastalıklara neden olmaktadır. Bu tip kirliliğe maruz kalma durumu, ülkeden ülkeye ve cinsiyete göre de farklılık göstermektedir. Az gelişmiş ülkelerde kullanılan yakıt ve temizlik koşulları gibi ev içi şartların yetersizliğine bağlı olarak, daha çok kadınları etkilemektedir.”