Kapalıçarşı Pazarları da Açık Olacak, Cirosu Yüzde 20 Artacak



Özellikle yabancı turistin uğrak yeri Kapalıçarşı, pazar günü de açık kalıp şu anda günde ortalama 300 bin olan ziyaretçi sayısını bir buçuk katına çıkarmaya hazırlanıyor. Ciroyu da yüzde 20 artırması beklenen uygulama, Ramazan ayından sonra başlayacak

3 bin 600 dükkânda yazları 30 bine ulaşan çalışan sayısıyla, mevsimine göre günde 250-400 bin kişinin ziyaret ettiği Kapalıçarşı, pazar günleri de açık kalmaya hazırlanıyor. Alışveriş merkezleri sabah 10’dan akşam 10’a kadar her gün hizmet verirken, Kapalıçarşı’nın sistemin çok gerisinde kaldığına dikkat çeken Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, “Özellikle son yıllarda ağırlıklı olarak yabancı turistin ziyaret ettiği turistik bir çarşı pazar günleri de açık kalmalı. Bunun için önce çevreyi canlandıracak altyapı çalışmalarımızı yapacağız. Ramazandan sonra da açacağız” dedi.

Kapalıçarşı’nın pazar günü de açık kalmasının esnafa ve tanıtıma büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Fırat, cironun bir buçuk katına çıkmasını, ziyaretçi sayısının da yüzde 20 artmasını beklediklerini söyledi. Fırat, uygulamanın Alışveriş merkezlerinin cirosundan pay almak anlamına gelmediğine de dikkat çekerek, “Zaten onlarla işbirliği içindeyiz. Bizi destekliyorlar. Müşteri kitlemiz de farklı” dedi.

2007’de esnaf karşı çıkmıştı

Kapalıçarşı’nın esnaf ve çalışanlarından bir kısmı, 2007 yılında ‘çarşı pazara karşı’ diyerek, çarşının pazar günleri de açılmasına karşı çıkarken, krizin çarşı ekonomisine olumsuz etkisi, bu konuyu yeniden gündeme getirdi.

Kapalıçarşı Esnafları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fırat, yaptığı açıklamada, Kapalıçarşı’nın pazar günleri açılmasına ilişkin olarak 2007 yılında çalışma yürüttüklerini, ancak esnafın ve çalışanların bir kısmının bunu istemediğini hatırlatarak, “O dönemde, şu anda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci olan Egemen Bağış’la beraber çalışmamız oldu. Esnafa duyurmak için açıklama yapacaktık. Fakat patronlar gelmedi, işçileri gönderdiler. Biz tam konuşmaya başlayınca da arkadan, ‘Çarşı pazara karşı’ diye pankart çıkardılar” diye konuştu.

Fırat, Kapalıçarşı Paskalya’da iki hafta üst üste pazar günleri açılırken, esnafın tamamının dükkanını açmamasının önemli sıkıntı doğurduğunu belirterek, “Çarşının bir kısmı kuyumcu, bir kısmı halıcı, bir kısmı turistik eşya satıyor. Ana caddedeki kuyumcular açmadığında, orası karanlık, ıssız bir yer oluyor. Akşamları malların bir kısmı üzerilerine örtü örtülerek dışarıda kalıyor. Onlar da açmadığı zaman güvenlik açısından ciddi sıkıntı oluyor” açıklamasında bulundu.

‘Pazar günü turlar da olur’

Hasan Fırat, çarşının pazar günleri kapalı kalmasının eskiden kalma bir gelenek olduğunu, buna yönelik bir karar bulunmadığını kaydederek, çarşının pazar günü açılması durumunda güvenliğinin sağlanması, turizm operatörleri ve acentelerin organize edilmesi için birlik içerisinde çalışması gerektiğine işaret etti. Tarihi yarımadanın hemen hepsinin turizme bağlı ve müşterilerin yüzde 70’inin yabancı olduğunu vurgulayan Hasan Fırat, şu değerlendirmelerde bulundu:

Çevre illerden de geliyorlar

“Kapalıçarşı’nın pazar günü açılması, burasının ekonomisinin artacağı, çalışanın para kazanacağı, artı mesai yapacağı anlamına geliyor. Aslında işleyen bir çark... Pazar günü açıldığında, günlük cirodan daha fazla ciro olur. Biz daha önce pazar günü açtığımızda normal günün daha fazlası oldu. İnsanlar, çevre illerden merak edip burayı görmeye geldi.”

İstanbul Mücevheratçılar Kuyumcular Sarraflar Derneği Başkanı Mehmet Ali Yıldırımtürk de çarşının pazar günleri açılması konusunda Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’i ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş’ı ziyaret ettiklerini ve yaptıkları çalışmaları aktardıklarını anlattı. Yıldırımtürk, Kapalıçarşı’nın pazar günü açılmasının çok zor olmadığını, Mısır Çarşısı’nın pazar günleri açılmasının çarşı üzerindeki bir afişle duyurulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Biz de gönüllüyüz o yazıyı asmaya. Çünkü kuyumculuk sektörü şu anda kan kaybediyor. Krizle beraber altın fiyatlarının yükselmesi, kuyumculuk sektörünü olumsuz etkiledi. Kapalıçarşı’nın en önemli işletmeleri bugün kapanıyor. Bunun aşılabilmesi için hem çarşıdaki diğer 11 sektör hem de kuyumculuk sektörü, çarşı, pazar günü açıldığında çok daha fazla verim elde edecek diye düşünüyoruz.”

Alışveriş merkezlerinde pazar günleri, hafta içi yapılan cironun yüzde 40 fazlasının yapıldığını kaydeden Ali Yıldırımtürk, bu ciro artışından pazar günleri Kapalıçarşı’nın da faydalanmasını istediklerini ifade etti.

‘Altyapı düzeltilsin’

Mehmet Ali Yıldırımtürk, yakın ülkelerden turistlerin hafta sonları günübirliğine İstanbul’u ziyaret ettiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

“Böylesine tarihi, güzel bir yeri mevcut alışveriş merkezleri konseptinde çalıştırmak suretiyle daha fazla verim elde edeceğiz düşüncesindeyiz. Pazar günleri açılması konusundaki altyapı eksikliği giderilemeyecek altyapı eksikliği değil. İşletmeler ’personelim yetersiz’ şeklinde bir savunmada bulunuyorlar. Ancak AVM’lerde bu sorun çözülmüş durumda. Onun için çarşının bir an evvel pazar günleri açılması, diğer taraftan diğer günlerde özellikle yaz aylarında saat 22.00’ye kadar açılmasının doğru bir çalışma takvimi olacağı düşüncesindeyim.”

Çarşıdaki mağazaların pazar günü açık olması halinde hafta içi yaptıkları cirodan daha fazla ciro yapabileceklerine işaret eden İstanbul Mücevheratçılar Kuyumcular Sarraflar Derneği Başkanı Yıldırımtürk, “Çünkü yoğun bir nüfusa sahip İstanbul’da yoğun mesailer içinde buraya zaman ayırmak mümkün değil. Pazar günü ‘Haydi bugün de çarşıya gidelim’ diyecek çok insan var diye düşünüyorum. Hatta kuyumculukla ilgili olarak bazı işlerini pazar günü çözmek için buraya gelecekler” dedi. (Radikal)

Konserler, yarışmalar yapılacak

Hasan Fırat, uygulamanın yerli ziyaretçiyi de etkileyeceğini dile getirerek, yerli ziyaretçilere göre defile, imza günü, konser, yöresel yemek yarışmaları gibi çeşitli etkinlikler yapılabileceğine açıkladı. Kapalıçarşı’nın 24 saat açık olması halinde 24 saat işleyeceğini söyleyen Fırat, “Ben her zaman bu çarşının açılmasından ve ekonominin işlemesinden yanayım. Buraya turist gelmezse, burası iş yapmaz, yerliyle ayakta durulamaz” dedi.

Fırat, çarşıda şu anda 3 bin 600 tane kayıtlı dükkân bulunduğunu, çalışan sayısının yazları 30 bine çıktığını kaydederek, “Bir yıl üzerinden baktığımızda 52 gün, bayramlarla birlikte iki aya tamamlanıyor. Pazar günü açık olursa, iki aylık gelir buradaki bir kiracının bir senelik kirasını karşılar” şeklinde konuştu. Çarşının pazar günleri açılması konusunda referandum yapacaklarını belirten Fırat, yüzde 50’lere yakın ‘Evet’ oyu almaları durumunda kararı uygulamak konusunda kararlı olduklarını ifade etti.