Kapalıçarşı'nın Geleceği Masaya Yatırıldı



Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı'nın geleceğini değerlendirmek üzere Danışma Kurulu Üyeleri ile bir araya geldi.
 
Demir'in ev sahipliğinde Seyri İstanbul Kafe'de gerçekleşen buluşmaya, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr Sadettin Ökten, İBB Alan Yönetimi Başkanı İhsan Sarı, Doç. Dr. Yücel Oğurlu, İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutgun Eyüpgiller, yazar araştırmacı Mustafa Armağan, İBB Danışmanı Murat Tuncer, İBB Etüd Proje Müdürü Cem Eriş, Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Oflaz, Fatih Belediye Meclis Üyesi Tansel Kaya, Fatih Belediyesi Etüd Proje Müdürü Sema Özyılmaz ve Ütopya Mimarlık Genel Müdürü Serhan Sarıpınar katıldı.

Kapalıçarşı'nın rölöve, restitüsyon, uygulama projesi ve restorasyon çalışmalarında danışmanlık yapacak kurul üyeleri, çarşının geleceği ve yapılması planlanan çalışmaları masaya yatırdı.

Kurul üyeleri ile birlikte kahvaltı ve sonrasında toplantı yapan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Fatih Belediyesi ve İl Özel İdaresi kaynakları kullanılarak tarihi Kapalıçarşı'nın röleve, restitüsyon ve uygulama proje ihalesinin gerçekleştirildiğini, ihaleyi alan firmanın çalışmalara başladığını söyledi. 1461 yılında kurulan ve dünyanın ilk alışveriş merkezi olma özelliğini taşıyan Kapalıçarşı'nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari ve kültürel özelliğini koruduğunu belirten Başkan Demir, "Ancak Kapalıçarşı'nın bütününe şimdiye kadar gerek mülk sahipleri, gerekse kiracılar ile tarihi ve kültürel miras konusunda hassasiyet gösteren hiç bir kurum, kuruluş ve kişiler tarafından müdahale edilmemiş, kendi kaderine terk edilmiş." dedi.

Tarihi eserlerin sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması için çaba gösterdiklerini dile getiren Demir, Kapalıçarşı'nın korunabilmesi için yapılabilecekleri belirlemek ve bir yol haritası hazırlamak için Danışmanlar Kurulu oluşturduklarını söyledi.

Kapalıçarşı'da; yönetim, güvenlik, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi konularda problemlerin yaşandığı bir manzara bulduklarını aktaran Başkan Demir, "Bu duruma çözüm bulmak için İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'ne başvurduk. Belediyemiz ve İstanbul İl Özel İdaresi'nin kaynakları kullanılarak röleve, restitüsyon ve uygulama proje ihalesi gerçekleştirildi. Şartname imzalandı ve ihaleyi kazanan firma çalışmalara başladı. 14 milyon 800 bin TL kaynak ayrılan çalışmaların 3 yıl içerisinde bitirilmesi hedefleniyor." diye konuştu. (CİHAN)