Kapalıçarşı’nın Tarihi Gün Işığında



Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nin en önemli koleksiyonlarından biri olan ‘Kapalıçarşı Belge ve Ferman’ları 11-12 Şubat günlerinde İstanbul Ticaret Odası’nda sergilenecek.

Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı ve Kapalıçarşı Esnafları Derneği tarafından düzenlenecek “Kapalıçarşı’yı Açtık Belgelerle” sergisi, Kapalıçarşı’nın hukuki, siyasi, ekonomik ve kültürel durumunu gün ışığına çıkarmayı amaçlıyor.



Sergilenecek 80 belge ve fermanda Osmanlı döneminde bu tarihi çarşının ekonomik gücünü okumak mümkün. Esnafın kepenk indirmesi, dönemin ABD büyükelçisinin çarşıyı ziyaret etmesi ve hiçbir sorun çıkmadan çarşıdan ayrılması, saray tarafından çarşı ile ilgili yayınlanan fermanlar, çarşıdan saraya haber vermek için gönderilen yazılar ve daha pek çok belge bu sergide açığa çıkacak. Fatih Sultan Mehmet Han tarafından Ayasofya Camii’ne gelir getirmesi amacıyla inşa ettirilen 543 yıllık çarşı, Osmanlı dönemine ait geleneklere ev sahipliği yapan son mekanlardan da biri.

Tertip komitesinden Dernek Başkan Yardımcısı Atilla Özbey, çarşının tarihi hakkında yeterli kaynakların bulunmadığını belirterek, hem sergiyle hem de iki gün sürecek konferansla çarşının geçmişi hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşılacağını söyledi. Sergiyle eşzamanlı olarak 11 ve 12 Şubat tarihlerinde ‘Arama konferansı’ düzenlenecek. Bu konferansa her alandan yaklaşık 70 akademisyen çarşının, tarihi, sosyal, ekonomik ve kültürel durumunu tartışacak. Konferansa katılacak akademisyenler arasında Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Prof. Dr. İsmet Sungur, Prof. Dr. Kenan Mortan, Prof. Dr. Metin Sözen gibi isimler yer alıyor.