Kapasite Kullanım Oranında Düşüş Sürerken, İşsizliğin Azalma Eğilimi Tersine Dönüyor



SPM'nin her ay düzenli olarak yayımladığı, misafir araştırmacı Esra Doğan ile yardımcı araştırmacı Emrah Çetin'in hazırladığı 'Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri' çalışmasının Kasım 2012 sayısında, önceki gün açıklanan Ağustos dönemi işsizlik rakamları ile imalat sanayi kapasite kullanım oranları arasındaki ilişki analiz edildi.
     
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Ağustos 2012 işsizlik oranını yüzde 8,8 olarak açıkladığı ve böylece Temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçen işsizlik oranının Ağustos ayında da artış eğilimine girdiğinin görüldüğü kaydedilen çalışmada, ''Ancak, geçen yılın aynı dönemindeki veriler incelendiğinde, işsizlik oranında göreli düşüş gözleniyor. Geçen yılın Ağustos ayında yüzde 9,2 olarak gözlenen oran, 0,4 puanlık düşüşle yüzde 8,8'e geriledi'' ifadelerine yer verildi.

Ağustos 2012 döneminde imalat sektöründeki istihdamın bir önceki Temmuz dönemine göre 37 bin kişi azalarak 4 milyon 405 bine düştüğü belirtilen çalışmada, geçen yılın aynı ayına göre ise imalat sanayi istihdamında 62 bin kişilik artış gözlendiği, madencilik ve taş ocakçılığı ile altyapı hizmetlerindeki istihdam değişimleri de göz önünde bulundurulduğunda, sanayide yıllık bazda toplam 63 bin kişilik istihdam artışı kaydedildiği ifade edildi.
    
Kapasite kullanım oranları düşüyor
    
İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'nın (KKO), Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,5 puan düşerek yüzde 74,3 olduğuna dikkat çekilen çalışmada, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre ise 1,8 puan daha düşük olduğuna dikkat çekildi. Çalışmada, Ağustos 2012'de yatırım malları imalatı alt sektöründe, kapasite kullanım oranının bir önceki aya göre 0,1 puan yükselerek yüzde 72,5 olmasına rağmen, tüketim malları imalatı alt sektöründeki kapasite kullanım oranının 1 puan düşerek yüzde 72,5, ara malları alt sektöründeki kapasite kullanım oranının ise 0,6 puan düşerek yüzde 76,5 olduğu kaydedildi.
     
Bu durumun imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranının 0,5 puan düşmesine sebep olduğu belirtilen çalışmada, ''Yatırım malları imalatı alt sektöründe gözlenen 0,1 puanlık artış, tüketim malları ve ara malları alt sektörlerindeki toplam düşüşün çok altında kaldığından, imalat sanayi genelinde daralma gözlenmiştir'' ifadesi kullanıldı.