‘Kaplumbağa Terbiyecisi’nin Evi Turizme Kazandırılacak



Türkiye’nin ilk müzecisi, ressam Osman Hamdi Bey’in Yatağan’ın Turgut beldesindeki evi restore ediliyor. Muğla Valisi Temel Koçaklar, Muğla genelindeki kültürel değerlerin restore edilerek yaşatılması ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi amacıyla bu yıl içinde 13 projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Bu projelerden en önemlilerinden birinin de Yatağan’ın Turgut beldesindeki, Osman Hamdi Bey’in evinin restorasyonu olduğunu belirten Vali Koçaklar, çalışmaların başladığını bildirdi. Restorasyonu, Osman Hamdi Bey’in kurduğu Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan bir mimarın başkanlığındaki ekibin yapacağını ifade eden Koçaklar, şunları söyledi:

7 ayda bitirilecek
“Türkiye için tarihsel öneme sahip bir insanın evinin restore edilmesi heyecan verici. Kendisi Yatağan’ın antik kentlerinden Lagina’da da ilk arkeolojik çalışmayı yapan kişidir. O yıllarda oturduğu evi restore ediyoruz. Restorasyonu 300 bin YTL’ye ihale edilen evi, özgün şekilde restore ettirerek kültür turizmine kazandıracağız.”

Çalışmada görev yapan Metin Güçlü, 1890’lı yıllarda yapıldığını öğrendikleri evin restore çalışmasının 7 ay içinde bitirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Evin içinde bulunan eşyalar özenli bir şekilde dışarıya çıkartıldı . Yöre halkı çalışmanın tamamlanmasını heyecan içinde bekliyor” dedi.