Kara Kalıptan Endüstriyel Kalıba Geçti



Zamandan tasarruf, işçi ve çevre güvenliği gibi konular iskele ve kalıp sistemlerinin gelişimini sağlıyor. İskele ve kalıp sektörünün sadece ürün tedarik edilen, üretip satılan bir sektör olmadığını belirten Doka Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, ağır teknik boyutu ile mühendislik hizmeti sunulan ve aslında bu mühendislik çözümünün uygulandığı bir sektör olduğunu vurguladı. Mimari yapıların hızla değişimi ile alt yapılarının da teknolojik çözümlere ihtiyaç duyduğunu belirten Özatay, daha güvenli, hızlı ve ekonomik yapılar için kara kalıp kullanımı yerine bu tür sistemlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.



Eski kara kalıp kullanımının Türkiye'de giderek azaldığını vurgulayan Ender Özatay, ekonominin biraz daralma belirtisi göstermesine karşın kalıp sektöründe daralma yaşanmayacağını sözlerine ekledi. “Türkiye’de inşaat sektöründe hala en az %40 oranında kara kalıpla çalışılıyor. Ancak kara kalıptan endüstriyel kalıba doğru hızla bir geçiş var. Bunun da en büyük sebebi, işçilik fiyatları. 2010 yılından bu yana Türkiye'de inşaat sektöründe işçilik fiyatlarında %57 oranında artış söz konusu. Bu demek ki işi artık daha hızlı bitirmeniz gerekiyor. İşte bu noktada endüstriyel kalıp kullanarak 10 işçi ile çözeceğiniz bir işi 3 işçi ile çözmeniz mümkün hale geliyor. Bu da endüstriyel kalıp üreten firmalara talebi artırıyor. İnşaat sektörünün iki önemli konusu var. Birinci konu, iş güvenliğine yüzde 100 uyulması, ikincisi de işçilik maliyetlerinin artması nedeniyle işin hızlı bir sürede bitirilmek istenmesi.”

Reklam Goruntulenme Bolumu


Bu nedenle kara kalıp yerine otomatik tırmanır kalıp sistemleri ve kendinden tırmanır koruma perdesi sistemlerinin yükselişe geçtiğini belirten Özatay, “Bu, kalıp ve inşaat sektörü için çok önemli bir gelişme. Sistem sayesinde sökme, takma ya da bir kule vinç kullanma zorunluluğunu ortadan kalkıyor. Daha hızlı bir şekilde inşaat yapılabiliyor. Hem her kat başına döküm süresi 3 güne kadar düşürülebiliyor hem de daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanıyor. Ayrıca iyi bir kalıp firması ile çalışıp, kullanım kılavuzuna göre kullanım yapıldığında yapılan kalıp yatırımı, uzun vadede ekonomik getiri de sağlıyor. Çünkü doğru kullanımlarla kalıpların kullanım ömrü 12 yıla kadar çıkabiliyor” diye belirtti.