Kara Kıtanın Yeşil Duvar Hayali



Afrika’nın doğu ve batısını birbirine bağlayan ‘Büyük Yeşil Duvar’, diğer bir ifadeyle yeşil kuşak projesine ilişkin Çad’ın başkenti N’Djamena’da yapılan birinci zirvenin ardından umutlar büyüdü.

Kıtadaki 11 ülkenin yöneticilerinin katıldığı zirvede konuşan Çad Devlet Başkanı İdris Deby İtno, “Büyük Yeşil Duvar Afrikalılar tarafından Afrikalılar ve gelecek kuşaklar için oluşturulan bir projedir. Afrika’nın küresel ısınmaya karşı mücadeleye bir katkısıdır” dedi.

Senegal Başkanı Abdulaye Wade, “Çöl bir kanserdir” diyerek, “Buna karşı mücadele edilmeli, bu nedenle bu dev savaşı yürütme kararı aldık” diye konuştu.

Yeşil kuşak projesi, toprak erozyonu ve rüzgâr hızının yavaşlatılması ile yağmur suyunun yeraltına akması sağlanarak Sahra Çölü’nün genişlemesini engellemeyi amaçlıyor. Çad Çevre Bakanı Hasan Terapun’a göre bu kuşak aynı zamanda Sahra Çölü bölgesindeki yoksulluğun önünü kesmeyi de hedefliyor. Bakan, projenin 2007’de Afrika Birliği tarafından çölleşme sorununa yanıt olması için kabul edildiğini özellikle vurguluyor.

Girişimcilere göre ‘Büyük Yeşil Duvar’ ortalama 15 km genişliğinde olacak ve 7.100 kilometreden fazla uzunluğu ile Dakar ile Cibuti’yi birbirine bağlayacak. Projenin ilgilendirdiği 11 ülke ise şöyle: Çad, Burkina Faso, Nijer, Senegal, Nijerya, Sudan, Mali, Etiyopya, Moritanya, Eritre ve Cibuti.

Bazı uzmanlar Afrika’daki çözleşmenin yayılmasını engellemek için yapılması öngörülen yeşil kuşağın bakımının yapılamayacağından kaygılanıyor. Senegal hükümeti ‘Büyük Yeşil Duvar projesiyle ilgili bir internet sitesi de hazırlarken, sitede kullanılacak ağaçların kuraklığa uyumlu türler olacağı belirtiliyor. Bu çerçevede 37 farklı ağaç çeşidi sıralanıyor. Kuşağın hayata geçirilmesiyle birlikte toprağın zenginleşeceği ve böylece tarım ve hayvancılıkla uğraşan bölge halkına yardım olacağı kaydediliyor. Senegal hükümeti, bölge halkını ağaç dikmeye teşvik etmek için şimdiye dek 2 milyon dolar harcadığını ifade ediyor. Çad yönetiminin de başkentin çevresinde ağaçlar ekerek bir yeşil kuşak oluşturmaya çalıştığı belirtiliyor.