Kara Yetmedi, Şimdi Denizden Arsa Üretiliyor



Bodrum’da MNG Holding’in denizi doldurmasıyla gündeme gelen doğa katliamı, bu ünlü tatil merkezi için yeni bir durum değil. İlçede bu tür doğa soykırımı tüm hızıyla sürüyor. Bodrum yarımadasındaki kıyılarda devam eden tüm inşaatlarda hafriyat ve molozların denizi doldurma malzemesi olarak kullanıldığı, şarkıcı Mustafa Sandal’a ait olan Mandal Otel’in de aralarında olduğu bazı otellerin izinsiz olarak denizi doldurdukları saptandı.

Bu koy ve kıyı yağmasına karşı mücadele veren ve bünyesinde Peynir Çiçeği ve Gündoğan Gönüllüleri Derneği gibi çevreci örgütleri de barındıran “Bodrum Mavi Yol Girişimi”nin yaptığı ve fotoğraflarla tespit ettiği araştırma, Bodrum’daki bu kıyı talanını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

Yarımada genelindeki 385 kıyı yapısından 69’unun yasal olduğu vurgulanan araştırmada, önce hafriyat ve molozlarla denizin doldurulduğu, sonra bu dolgu alanların önüne yine izinsiz iskelerin yapıldığı belirtildi. Araştırmaya göre, sadece Gündoğan beldesinde 16 iskele yasal, buradaki izinsiz iskelelerden 28’ine cezai işlem uygulandı ve yıkım kararı verildi.

Dolgu alanlar, iskeleler cenneti
Mavi Yol Girişimi üyesi Filiz Dizdar, “Bakanlığın Bodrum’da planlama yetkisini yerel yönetimlerden alma gerekçelerinden biri de ‘Sit ve tarım alanlarına yönelik işgaller ve kıyı alanlarındaki işgalci uygulamalar’ idi.

Ancak yetki alındıktan sonra da bu durum artarak devam etti. Kuralsızlık ve denetimsizlik devam ediyor” dedi. Dizdar, şöyle devam etti: “Bu uygulamalar kıyı kenar çizgimizi bozdu, güzelim kaya oluşumları yok oldu, siluet bozuldu.

Denize dökülen hafriyat ve molozlar flora ve faunaya zarar verip ekolojik zincirin kopmasına, denizin kirlenmesine, denizsel faunanın yok olmasına neden oluyor.
Birkaç yıl sonra deniz sadece seyredilebilir olacak. Kamu yararına olduğu söylenip tamamen kamuya kapatılan halkın yararlanamadığı, izinsiz dolgu alanlar ve iskeleler cenneti haline geldi yarımada...”

Gündoğan Kızılburun mevkii kıyı dolgusu ve iskele yapımı
İnşaatların çevre ve temel kazılarından çıkan topraklar Kane İnşaat tarafından kayaların üzerinden denize doğru dökülmüş. Kayalık alan ortadan kaldırılmış. Perde beton dökülerek dolgu yapılmış. İskele yapım aşamasında. Şimdilik inşaat durdurulmuş durumda ama endişe devam ediyor.

Lodosta dolgular denize gidiyor
Mavi Yol Girişimi’nin yaptığı araştırmaya göre, kıyı yağmasına uğrayan yerler şöyle:
- Gündoğan Mandal Otel: Otelin önünde kıyıyı doldurdular. Belediye tarafından para cezası ve mühürleme kararı alındı. Otel Mandal Butik Otel adıyla 29 Haziran 2007 tarihinde görkemli bir davet ile kullanıma açıldı. Mühürlendiği söylenen alanda da davetliler eğlendi ve yaz ayları boyunca bu alanda her türlü aktivite yapıldı. Şu anda yıkımla ilgili hiçbir faaliyet yok.
- İstanbul Palace Otel: İzinli olan nadir iskelelerden biri. Ancak izinsiz ilaveler ve kıyı işgali var. Cezai işlem uygulanmış, çalışmalar durdurulmuş, ancak yıkım henüz gerçekleşmemiş.
- Turgutreis Belediyesi tarafından “Halk için yürüyüş yolu yapıyoruz” gerekçesiyle Günbatımı Plajı dolduruldu.
- Turgutreis’te bir otel kum mahmuzu izniyle marina benzeri bir inşaat yaptı. Ancak dalgakıran çok alçak olduğu için tekne giremiyor.
- Bodrum Kumbahçe plajı her yıl mıcır dökülerek doldurulmakta ve genişletilmekte. Kış aylarında esen lodos fırtınalarının yarattığı iri dalgalar bu dolgunun önemli bir kısmını denize çekiyor. Her yıl deniz biraz daha dolmakta.
- Bodrum Paşa Tarlası plajı doldurularak meydana getirildiği için lodos fırtınası aynı tahribatı burada da yapmakta.
- Gölköy Türkbükü’nde iskeleler yıkılmış ancak boşaltılan alanda kıyı dolgusu yapılmış.
- Gölköy Türkbükü’nde aynı dönemde yapılan kıyıya sıfır otel inşaatı Bodrum mimarisine aykırıdır. Ayrıca bir iskele yapmıştır.