Karabağlar'a Piyango



Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Uzundere'de, 1994 yılında jeolojik yasaklı bölge ilan edilerek yapılaşmaya izin verilmeyen 1000 hektarlık araziye, mobilya sanayi sitesi kurmak için harekete geçti. Kürüm, yasak kararının verilmesine neden olan sondajların, teknik olarak yetersiz olduğunu ortaya çıkardıklarını, bölgede yeni jeolojik etütler yaptıracaklarını açıkladı.

Yeni yapılacak etüt çalışmalarında kullanılacak kaynağın yüzde 75'inin İller Bankası tarafından karşılanacağını vurgulayan Başkan Kürüm, "Bu bölgenin jeolojik yasağının kalkacağına inanıyorum. 1000 hektarlık arazi, Karabağlar halkı için iş ve aş olacak" dedi.

Otoyol kenarında

Karabağlar'da, otoyol ile Uzundere arasında kalan 1000 hektarlık alana jeolojik yasak nedeniyle 1994 yılından bu yana dokunulamadığını söyleyen Kürüm, şu açıklamayı yaptı:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi, 16 yıl önce özel bir firmaya jeolojik etüt yaptırmış. Bayındırlık Bakanlığı da bu etüde göre bölgeyi 'Jeolojik Yasak Bölge' ilan etmiş. Geçen süre içinde kimse bölgeyle ilgilenmemiş. İzmir'in en güzel yerindeki bu arazinin boş kalmasına bizim gönlümüz razı olmadı. 1994 yılında hazırlanan raporu, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'ne götürdük. Uzmanlar, üç ay boyunca rapor üzerinde ve sahada inceleme yaptı. Arazinin 265 hektarlık bülümünde 60 sondaj kuyusu açılmış. Geri kalan 735 hektarlık alanda ise hiçbir inceleme yapılmadan gözleme dayanarak yasaklı bölgeye dahil edilmiş. Jeoloji Mühendisleri Odası, yapılan 60 sondajı da hem teknik olarak hem de çalışma yöntemi bakımından yetersiz buldu."

Yazışma başladı

Yeni sondaj yaptırmak için harekete geçtiklerini açıklayan Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni jeolojik etüt çalışmasını, İller Bankası'nın desteğiyle yapacağız. Maliyetin yüzde 75'ini İller Bankası, geri kalan yüzde 25'i de biz karşılayacağız. Jeolojik etüdün yapılması konusunda Meclis kararı aldık. Bir hafta içinde resmi yazıları yazıp süreci başlatacağız. İlk sondaj kuyusu açıldığında, arazide yapılacak Mobilya Sanayi Sitesi ile ilgili proje çalışmasını da başlatacağız. Etüt işinin 6 ayda biteceğini ümit ediyoruz. Biter bitmez, Yeşillik Caddesi'ninarka sokaklarında üretim yapan atölyeleri buraya taşıyacağız. Boşalan alanlar, 365 gün açık olacak şekilde fuar ve sergi alanına dönüştürülecek."

Arazinin çoğu Hazine'ye ait

1000 hektarlık alanın mülkiyetinin büyük bir bölümünün Hazine'ye ait olduğunu bir kısmında da özel mülkiyetlerin bulunduğunu belirten Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, şunları söyledi: "Burada gerçekleştirilecek projede yer almak isteyen işletmeler, bedeli karşılığında yer satın alacak. Elde edilen gelirin yüzde 40'ı Hazine'ye, yüzde 40'ı Karabağlar Belediyesi'ne, yüzde 20'si de Büyükşehir Belediyesi'ne aktarılacak. Böylece bu projeyla Karabağlar'ı mobilyada marka yapmanın yanı sıra kasamıza da 50 milyon dolara yakın para koyacağız."